Connect logopedie voorlezen boek

Motiveren op maat

Motiveren op maat doen we dagelijks binnen onze logopediepraktijk. Tijdens een testafname krijg je vaak verschillende reacties van de kinderen. Het gaat van, “oh leuk, werken met de map!”, tot, “oh gaan we dit weer doen”.

Maar sommige reacties springen er net iets meer uit. Waaronder deze:

Kind: “Nee ik kan dat niet hoor juf, dat is echt te moeilijk voor mij.” (Terwijl ik de map nog niet eens had opengeslagen.)
Ik: “Jawel, dit kan jij wel, dit is voor jou echt een makkie”.
Kind: “Maar ik weet nog niet wat we gaan doen, dan weet ik niet of het een makkie is”
Ik: “ja precies, en dus ook nog niet of het moeilijk is”
Kind: “Oja…”

Motivatie op maat voor een test

Sommige kinderen begrijpen al wat testen inhoudt en vinden dit spannend. Ik vind het een uitdaging om elk kind op een passende manier te motiveren om een test goed te maken. Bij sommige kinderen spring ik bij elk antwoord een gat in de lucht, bij anderen gaan we juist zonder teveel poespas door de test heen. Als je een kind net leert kennen is het soms lastig inschatten wat het beste bij hem/haar past. Het is in het begin best spannend natuurlijk, dan moet je ineens allemaal dingen gaan vertellen! Vaak is het ijs snel gebroken.

Motivatie op maat bij behandelingen

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor testafnames, ook bij behandelingen moet elk kind op een gepaste manier gemotiveerd worden. Bij sommige kinderen gaat dit vanzelf en hoef je alleen maar mee te doen met de oefening. Andere kinderen hebben net wat extra motivatie nodig. Ook hier krijg je de leukste reacties. Kind: “Juf ik ben vandaag heel erg moe en heb helemaal geen zin om te werken.”
Ik: “Ojé, nou kom maar mee dan, dan pak ik snel een kussen en een deken.”
Kind: “Wat gaan we daar mee doen dan?”
Ik: “Je bent toch moe, dan moet je even slapen denk ik?”
Kind: (begint te lachen) “Nee, dat kan niet want dan kunnen we toch geen werkje maken?”
Ik: “Oja dat is ook zo, toch maar niet slapen dan?”
Kind: “Nee, ik ben al niet meer zo heel moe hoor”.

Tips om kinderen te motiveren

Als afsluiting nog een aantal handige en bruikbare tips die bijdragen aan de motivatie van kinderen:

  • Stimuleer optimisme
  • Stimuleer doorzettingsvermogen
  • Stimuleer interesses
  • Vier prestaties
  • Sluit aan bij de leerstijl