
Meertaligheid
In het kort
Wist je dat zo’n 40-60% van alle kinderen over de hele wereld meertalig wordt opgevoed? Dat zijn er nogal wat, toch?! Hoewel de meeste kinderen vaak goed in staat zijn om vanaf jonge leeftijd meerdere talen aan te leren, kan het nogal eens voor twijfel zorgen. Wanneer je meertalig opgevoede driejarige nog steeds niet praat, is dit dan door de hoeveelheid talen of is er toch iets meer gaande? Bij meertalige kinderen is het lastig om te achterhalen of er sprake is van een taalachterstand of een taalstoornis. Schakel bij twijfel daarom altijd een professional in. Bij Connect staan de specialisten op het gebied van meertaligheid voor je klaar om vragen te beantwoorden en indien nodig ondersteuning te bieden.
Meertaligheid en logopedie
Hoewel meertaligheid geen problematiek is, kan het wel voor een andere taalontwikkeling zorgen. Kinderen die meertalig worden opgevoed worden natuurlijk blootgesteld aan meer klanken, meer woorden en meer spellingsregels. Ze nemen vanaf jonge leeftijd niet één, maar twee of zelfs meerdere talen in zich op. Ieder kind en iedere taal is natuurlijk anders, en dat betekent dat elke taal in een eigen tempo verwerven wordt. Wanneer een kind nog niet goed Nederlands spreekt is het soms lastig omte bepalen wat normaal is en waar mogelijk extra hulp nodig is. Er is een verschil tussen een NT2 (normale tweedetaalverwerving) en een TOS (taalontwikkelingsstoornis).
- NT2
In het geval van een normale tweedetaalverwerving zijn er geen problemen in de moedertaal en loopt alleen het Nederlands achter omdat het kind pas later begint met het leren van de Nederlandse taal. In dit geval is logopedische behandeling nog niet perse nodig: er is namelijk geen sprake van een taalstoornis maar een normale tweedetaalverwerving. In dit geval kan het vergroten van het Nederlandse taalaanbod in bijvoorbeeld taalklasjes of speciale NT2 scholen helpen. - TOS
Wanneer er sprake is van een taalontwikkelingsstoornis is er een achterstand in álle talen die het kind spreekt. Mijlpalen in de taalontwikkeling (brabbelen, eerste woordjes) zullen bijvoorbeeld in elke taal te laat gehaald worden. Wanneer de taalontwikkeling in beide talen achterloopt is verder onderzoek naar een TOS nodig.
Meertaligheid is daarentegen niet de oorzaak van taalproblemen en maakt bestaande taalproblemen ook niet erger. Advies op maat is wél belangrijk. Een goede ontwikkeling van de thuistaal bevordert het leren van een tweede taal en ondersteuning kan eventuele onzekerheden direct uit de lucht halen.
Behandeling
De logopedische behandeling verschilt per kind en per situatie: ieder kind is anders. Het grootste verschil tussen de behandeling van een eentalig kind en een meertalig kind, is dat de behandeling van meertalige kinderen gericht is op het stimuleren van alle talen die het kind spreekt. Vaardigheden die relevant zijn voor beide talen worden geoefend, maar iedere taal wordt ook apart gestimuleerd.
Komt je kind niet in aanmerking voor behandeling? Dan kunnen onze logopedisten mogelijk indirect helpen met suggesties en advies!