DSC04628

Positieve feedback maakt het verschil: 5 tips om je kind te motiveren

“The way you speak to your child becomes their inner voice”... Een wereldberoemde quote van Peggy O’Mara, prijswinnend schrijfster op het gebied van ouderschap, waar ontzettend veel waarheid in te vinden is. Die innerlijke criticus die we allemaal wel kennen (die stem in je hoofd die je verteld dat je ergens niet goed genoeg in bent of ongetwijfeld gaat falen) is van grote invloed op je capaciteit tot presteren. Dit geldt voor volwassenen; maar net zo goed voor kinderen.

Welk stemmetje wil jij dat je kind in het hoofd hoort? Een stem die hem verteld dat hij goed genoeg is en álles aan kan, of een stem die hem verteld dat hij meer moet kunnen en ongetwijfeld gaat falen?

Hoe handig is het als je weet hoe je die innerlijke stem van je kind positief kunt laten zijn? Als je weet hoe je kinderen kan motiveren en stimuleren en op deze manier hun motivatie van binnenuit een flinke zet in de goede richting kunt geven? Voelt een kind zich sterk en gemotiveerd, dan gaan de schoolprestaties erop vooruit en zullen ze ook thuis lekkerder in hun vel zitten. In dit artikel hebben we dan ook vijf manieren verzameld waarop jij als ouder je kind met positieve feedback kunt motiveren!

 

1. Probleem-oplossend communiceren

Probleem-oplossend denken kan een wereld van verschil maken en is een skill waar kinderen in de toekomst ontzettend veel aan zullen hebben. Probeer de focus niet te leggen op waarom iets niet goed gaat, maar juist op de oplossing van het probleem. “Ik zie dat je gefrustreerd bent omdat het niet wilt lukken. Wat kunnen we samen bedenken om het probleem op te lossen?”. Samen oplossingen zoeken voor problemen zorg niet alleen voor goede probleem-oplossende skills, maar óók voor betere prestaties op de lange termijn!

 

2. Niet bij de pakken neerzitten

Soms voelt bij de pakken neerzitten gewoon een stuk makkelijker dan doorzetten. Dit geldt voor kinderen, maar voor volwassenen net zo goed. Beloon niet alleen de prestaties maar ook de inspanning. Herken en waardeer de moeite die je kind doet om een taak uit te voeren. “Wauw, je bent zó goed aan het oefenen”, doet misschien nog wel meer goed dan alleen “Wauw, je hebt je huiswerk af”. Het herkennen en belonen van het proces geeft je kind zowel nu áls in de toekomst de motivatie en positieve mindset om door te zetten en niet zomaar op te geven!

 

 

3. Er is niets mis met foutjes

Een ongelukje kan gebeuren en foutjes mogen er zijn. “Vallen en weer opstaan” is een geweldig motto waar kinderen nu en later als volwassenen ontzettend veel aan kunnen hebben. Falen is niet erg. Iedereen doet het en falen zorgt er alleen maar voor dat je nieuwe dingen leert! Leer je kind te accepteren dat foutjes maken en falen onderdeel zijn van het leven en dat het helemaal niet erg is. Dit vermindert mogelijke stress én zal ze in de toekomst leren om beter met tegenslagen om te gaan!

 

4. Laat de voordelen zien

We begrijpen als geen ander dat kinderen soms gewoon écht geen zin hebben om huiswerk te maken. Hartstikke logisch! Om ergens gemotiveerd voor te zijn én blijven is het ook gewoon erg belangrijk om er de voordelen van te zien. En die zijn voor een kind niet altijd even duidelijk als dat ze voor jou als ouder zijn. Ga samen eens zitten en kijk welke voordelen je kind ziet in de behandeling en wat hij er zelf uit denkt te halen. Wanneer jij als ouder begrijpt waarom je kind gemotiveerd is (of wat hem wél zou motiveren) heb je meer tools in handen om je kind op de juiste manier te motiveren. En ook dat levert snellere eindresultaten op.

 

5. Aanpassen op de leerstijl

Ieder kind leert anders. Waar het ene kind urenlang stil kan zitten heeft het andere kind misschien meer afwisseling en beweging nodig. Een actief kind dwingen stil te zitten levert alleen maar frustratie op. Door jezelf aan te passen op de leerstijl van je kind, kun je de motivatie makkelijker vasthouden, ontstaat er meer plezier bij het leren en verlies je nog minder energie ook.

 

Meer weten over de behandelingen bij Connect? Neem contact op met onze praktijk voor logopedie en dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.