zomer leesdip voorkomen

Zo voorkom je de zomer leesdip: 8 leuke activiteiten

Ah de zomer - een heerlijke periode van rust, vrijheid, zon, zee, strand en genieten. Het oefenen met lezen schiet er daarentegen vaak nogal bij in. En dat was precies waarom dyslexiespecialist Geja besloot een aantal leuke activiteiten te verzamelen om de zomerse leesdip te voorkomen (en de kids van wat extra vermaak te voorzien)!

 1. Doe de leesbingo

  De leesbingo is de ideale manier om kinderen op verschillende manieren, locaties en momenten bezig te laten zijn met lezen. De leesbingo is speciaal ontwikkelt voor de vakantieperiode, motiveert én activeert. Ook gewoon erg handig om erbij te pakken wanneer de kinderen zich thuis vervelen.

  Je kunt het bingoformulier hier downloaden.

 2. Samen recepten lezen en maken

  Niets zo leuk als samen koken (en eten!). Door samen met een recept aan de slag te gaan, wordt er ook meteen een stukje begrijpend lezen meegepakt. Het resultaat? Weer wat leesmeters gemaakt én een lekker gerecht op tafel.

  Doe hier vast wat inspiratie op!

 3. TIB-dobbelspel

  Dit leuke dobbelspel is ontwikkeld door Taal In Blokjes, en laat kinderen creatief aan de slag gaan met het zelf bedenken van woorden met de klankblokjes die zij met de dobbelstenen hebben ‘gewonnen’. Een leuk dobbelspel waarmee kinderen worden opgeleid tot taaldenker. Als je een verhaal schrijft, moet je toch ook zelf bedenken hoe je woorden goed schrijft?

  Je kunt het dobbelspel hier bestellen.

 4. Meelezen met luisterboeken

  Yoleo en Kobo Plus hebben leuke eBook- en luisterabonnementen die je een maand gratis mag proberen. Je kunt de app op de e-reader downloaden en meteen aan de slag met het meelezen van de luisterboeken. Heb je geen e-reader? Dan kun je ook gewoon via Vakantielezen verhalen verzamelen die op elk apparaat te lezen zijn.

 5. Informatieborden lezen

  Grote kans dat er genoeg ouders zijn die dit ‘spelletje’ al ingezet hebben als vermaak onderweg. Maar wist je dat het ook een super leuke manier is om kinderen met lezen bezig te laten zijn? Informatieborden lezen is niet alleen leuk tijdens een lange autorit, maar ook tijdens een bezoekje aan de dierentuin, het open lucht museum- en ga zo maar door.

 6. Maak de leesmeters zichtbaar

  En wanneer je samen zo actief bezig bent met lezen, mogen die leesmeters ook wel zichtbaar gemaakt worden. Ga naar de bouwmarkt of IKEA en schaf een aantal meetlinten aan. Iedere centimeter van het meetlint staat voor een bladzijde! Hoe meer meters er gedurende de vakantie verschijnen, hoe groter de motivatie!

  Ook makkelijk: download en print de Bollebozen Leesmeters.

 7. Kijk films mét ondertiteling

  In welke taal je ook films kijk, kijk ze eens met ondertiteling. Zo kunnen kinderen niet alleen luisteren, maar ook direct meelezen. Gegarandeerd voor veel kinderen de allerleukste manier om met lezen bezig te zijn.

 8. Computer games

  Help Super Pablo om de juiste letters te vangen om het woord te vormen, of kies één van de andere tientallen online spelletjes om kinderen op een leuke, moderne manier bezig te laten zijn met spellen.

  Je kunt ze hier vinden.

 

Meer weten over dyslexie? Neem contact op met onze praktijk voor logopedie en dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.