s-b-vonlanthen-IPubTLY7Ji0-unsplash

Tips om de feestdagen makkelijker te maken voor een prikkelgevoelig kind

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, familie en lekker eten. Voor veel mensen is dit de mooiste tijd van het jaar, maar voor ouders van een prikkelgevoelig kind kan het ook een uitdaging zijn. Kinderen die hoogsensitief zijn, kunnen moeite hebben met de drukte, het lawaai en de veranderingen die deze periode met zich meebrengt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kind kunt helpen om de feestdagen makkelijker door te komen. We geven je dan ook graag wat praktische en handige tips.

De feestdagen kunnen een uitdaging zijn voor ouders van prikkelgevoelige kinderen, maar met deze tips kun je ervoor zorgen dat de drukte rondom kerst en oudjaar makkelijker wordt voor je kind. Samen genieten van de feestdagen en zorgen voor een ontspannen en gezellige tijd!

 

1. Creëer rustmomenten

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je prikkelgevoelige kind te ondersteunen tijdens de feestdagen is het creëren van rustmomenten. Plan regelmatig momenten in waarop je kind even tot zichzelf kan komen en tot rust kan komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je samen een rustig hoekje inricht waar je kind zich kan terugtrekken als het even te veel wordt.

2. Bereid je kind voor

Prikkelgevoelige kinderen vinden voorspelbaarheid vaak prettig. Het is daarom belangrijk om je kind goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren tijdens de feestdagen. Vertel ze bijvoorbeeld wie er allemaal langs zullen komen, wat er gegeten zal worden en welke activiteiten er gepland staan. Dit helpt je kind om zich beter voor te bereiden op de drukte en veranderingen.

3. Geef je kind een rol

Veel prikkelgevoelige kinderen voelen zich prettiger als ze weten wat er van ze verwacht wordt. Geef je kind daarom een rol tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld door ze te betrekken bij het versieren van de kerstboom, het helpen koken of het maken van een speciaal gerecht. Op deze manier voelt je kind zich nuttig en betrokken, waardoor het zich minder overweldigd zal voelen.

4. Houd rekening met de zintuigelijke prikkels

Prikkelgevoelige kinderen kunnen vaak overweldigd raken door zintuigelijke prikkels, zoals fel licht, harde geluiden en sterke geuren. Probeer hier tijdens de feestdagen rekening mee te houden. Dim bijvoorbeeld het licht in huis, vermijd harde muziek en gebruik geen sterke parfums of kaarsen met sterke geuren. Daarnaast kan het ook helpen om oordopjes of een koptelefoon aan te bieden, zodat je kind zich kan afsluiten voor storende geluiden.

5. Neem voldoende rust

Niet alleen je kind heeft rust nodig tijdens de feestdagen, maar jijzelf ook! Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, zodat je zelf niet overprikkeld raakt. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen welzijn, maar ook om er optimaal te kunnen zijn voor je kind. Plan bijvoorbeeld momenten in waarop je even tijd voor jezelf neemt, zoals een wandeling in de natuur of het lezen van een boek.

6. Bespreek de verwachtingen

Veel prikkelgevoelige kinderen voelen zich gestrest als ze het gevoel hebben dat ze aan bepaalde verwachtingen moeten voldoen tijdens de feestdagen. Bespreek daarom samen met je kind wat jullie verwachten van deze periode en benadruk dat het belangrijkste is dat jullie samen genieten van elkaars gezelschap. Leg uit dat het niet erg is als dingen anders lopen dan gepland en dat het oké is om af en toe even tot rust te komen.

7. Laat je kind meebeslissen

Geef je prikkelgevoelige kind zoveel mogelijk keuzes tijdens de feestdagen. Laat ze bijvoorbeeld mee beslissen over wat er gegeten wordt of welke activiteiten er op de planning staan. Hierdoor voelt je kind zich meer betrokken en heeft het meer controle over de situatie, wat kan helpen om overprikkeling te voorkomen.

8. Wees flexibel

Het is belangrijk om flexibel te zijn tijdens de feestdagen als ouder van een prikkelgevoelig kind. Het kan zijn dat bepaalde tradities of activiteiten te veel zijn voor je kind en dat het beter is om hier van af te wijken. Wees open voor veranderingen en pas je plannen aan als dit nodig is. Het belangrijkste is dat jullie samen een fijne tijd hebben, ook al loopt het soms anders dan gepland.

 

Deze tips helpen je mogelijk tijdens de feestdagen, maar idealiter wil je een prikkelgevoelig kind op de juiste manier gradueel blootstellen aan prikkels zodat het zenuwstelsel van je kind al meer kan wennen. Wil je nu meer weten over prikkelverwerking? Neem dan contact met ons op!