Taal in Blokjes film methode

Leuke tools en taal oefeningen voor thuis

Het is natuurlijk ontzettend fijn om met de logopedist aan de slag te gaan. Maar de logopedist kan het niet alleen! Wanneer je ook thuis met taal oefeningen aan de slag gaat kun je échte meters maken. En dit kan nog eens heel leuk zijn ook. 

Om het wat makkelijker te maken, hebben we onze favoriete tools en oefeningen voor thuis voor je verzameld.

Klank teken kaartjes

Deze leuke, kleurrijke kaartjes maken het leren van klank-teken koppeling, flitsen en het maken van woordjes een stuk leuker. Maak een woordenrijtje, en ga samen op zoek naar de juiste klanken om het woord te maken!

 

Noem het foute woord

Noem het foute woord is een spelletje dat zonder twijfel voor veel gelach zorgt en kinderen helpt om goed te luisteren. Hoe je het speelt? Heel makkelijk:

  1. Pak een stuk papier en schrijf woordrijtjes op met woorden binnen een bepaald thema: dieren bijvoorbeeld.
  2. Zet er een woord tussen dat er helemaal buiten valt. Voeg het woord ‘bezemsteel’ bijvoorbeeld toe aan het woord rijtje dieren.
  3. Lees de woorden op, en laat je kind het woord opnoemen dat niet in het rijtje thuis hoort!

Extra tip: je kunt de woorden natuurlijk op de leeftijd aanpassen. Voor jonge kinderen kun je bijvoorbeeld klanken als thema voor een woordenrijtje gebruiken.

 

Nijntje Educatieve Spelletjes

Nijntje Educatieve Spelletjes is een geweldige app met meerdere spelletjes. Je kunt als ouder oefenen met kleuren, woorden, korte zinnen maken en geheugentraining. Door zelf taal toe te voegen aan de plaatjes leert je kind de woorden te koppelen aan de betekenis. 

Geheugentraining komt ook van pas als de kinderen langere zinnen gaan leren maken!

 

Op ontdekkingsreis

Maak je eigen woordenschatkaarten met oude tijdschriften of op de computer. Waar gaan jullie heen vandaag? Misschien kun je alles op de kaart echt vinden? Wat dacht je van plaatjes van groenten in de supermarkt, of dieren in de kinderboerderij. Een leuke, actieve manier om samen met taal bezig te zijn!

 

Woord voor woord

Schrijf een woord op. De laatste letter van dat woord vormt de eerste letter van het nieuwe woord. Je kunt dit met zoveel mensen spelen als je wilt! Bijvoorbeeld: zomerzon, natuur, raam, muis… etc. Ieder woord is 1 punt – degene met de meeste punten wint natuurlijk iets leuks!

 

Kleine Brandweerkazerne

Een brandweerkazerne waarin je de brandweermannen helpt bij het zoeken van hun spullen en uitrukt bij een noodgeval: spannender kan het niet! Er gebeurt altijd wel iets in deze kleurrijke app: de ideale manier om actie reactie te oefenen, en om de woordenschat en het taalbegrip te vergroten.

 

Knippen en plakken

Knip uit folders alle producten die beginnen of eindigen met de letter … (je kunt het woord er ook bij schrijven). Of knip alle plaatjes uit de folder waar een letterdief of dubbelzetter in het woord zit! Het enige dat je nodig hebt is een aantal (oude) tijdschriften, een schaar en Pritt!

 

F&L Taal in Blokjes set

Samen woorden bouwen: een leukere manier om met taal bezig te zijn is er niet! De F&L Taal in Blokjes set maakt leren leuk.

 

Meer leuke tools voor thuis ontdekken? Je vindt ze in onze webwinkel!