DSC05098

Thuis oefenen: zo maak je het makkelijk

We begrijpen als geen ander dat het leven druk genoeg is en dat er niet altijd tijd is om dagelijks actief te oefenen. We hebben dan ook een aantal praktische tips bij elkaar gezet om het oefenen op een makkelijke manier mee te nemen in jullie dagelijkse routine!

Tip 1: zet muziek op

Maak gebruik van (kinder)liedjes. Zet deze bijvoorbeeld aan op de achtergrond! Op die manier maakt je kind op een leuke manier kennis met taal en woorden. Letters, cijfers, kleuren - je hoort van alles voorbij komen. Tijdens het meezingen kun je samen bijvoorbeeld de klanken oefenen die je hoort.

Tip 2: samen recepten lezen / koken

Niets zo leuk als samen koken (en eten!). Door samen met een recept aan de slag te gaan, wordt er ook meteen een stukje begrijpend lezen meegepakt. Het resultaat? Weer wat leesmeters gemaakt én een lekker gerecht op tafel. Doe hier vast wat inspiratie op!

Tip 3: films met ondertiteling kijken

In welke taal je ook films kijk, kijk ze eens met ondertiteling. Zo kunnen kinderen niet alleen luisteren, maar ook direct meelezen. Gegarandeerd voor veel kinderen de allerleukste manier om met lezen bezig te zijn.

Tip 4: samen in de keuken

Grote kans dat jouw kind regelmatig in de keuken komt kijken wanneer jij daar bezig bent. Als je kind al wat ouder is kan hij of zij ook helpen in de keuken. In de vakantie kan dat misschien wel eens met een hele gekke twist: kook bijvoorbeeld eens alleen maar dingen met een /b/! Of kies een kleur waar je alles in moet uitzoeken. Laat het kind je helpen met nadenken. Wat eet je met een /b/? Biefstuk met banaan? Brinta met bruine bonen? Je traint auditieve vaardigheden en logische verbanden leggen. Daarnaast ben je waarschijnlijk nog een hele poos aan het lachen om wat er op je bord lag!

Tip 5: voorlezen

Het mooie is dat je het oefenen in allerlei dagelijkse activiteiten die je normaal toch al doet mee kunt nemen. Wat dacht je van het voorlezen bijvoorbeeld? Lees hetzelfde (favoriete) boek regelmatig en laat je kind de klanken of woorden herhalen. Of ga op zoek naar specifieke boeken zoals de Survivalgids stotteren of het grote TOS mysterie.

Tip 6: Praten doe je met z’n tweeën

Praten doe je met zijn tweeën is een boek voor ouders en professionele verzorgers van jonge kinderen die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van hun spraak en taal. Dit boek leert je methodes en vaardigheden die je dagelijks kunt gebruiken in de interactie met je kind. Het is geschreven door spraak-taal pathologen die beseffen dat ouders, op allerlei manieren, veel beter kunnen bijdragen aan de spraak-taalontwikkeling van hun kind dan de deskundigen.

 

Wat doen jullie thuis om het oefenen makkelijk mee te nemen in de dagelijkse gang van zaken?