DSC05082

Waarom is thuis oefenen zo belangrijk?

Je kind gaat iedere week naar de logopedist of specialist en je begint langzaam vooruitgang te zien. Toch blijf je iedere keer maar horen dat de samenwerking met ouders zo ontzettend belangrijk is. Waarom is dit eigenlijk? Onze logopedisten leggen het je uit!

Als ouder ben jij het rolmodel voor je kind en speel je één van de grootste rollen in zijn ontwikkeling. Je hoort jezelf ongetwijfeld wel eens terug in je kind, of ziet bewegingen die er wel érg bekend uitzien. Die invloed heeft een logopedist niet. Hoe leuk hij of zij ook is. Dit betekent dat jouw invloed als ouder veel zwaarder weegt dan die van de logopedist. Dat de logopedist een oefening voorstelt en tijdens de behandeling oefent is stap één, maar dat papa en mama deze thuis ook ondersteunen - dát maakt het verschil.

Thuis oefenen betekent sneller resultaat

“De aanwezigheid of betrokkenheid van ouders kan een ontzettend positief effect hebben op de voortgang van de behandeling.” Vertelt Joelle, logopedist bij Connect. “De behandeling is de eerste stap, maar als er thuis geoefend wordt is er vaak eerder resultaat te zien en wordt de transfer naar spontane spraak of taal sneller gemaakt!”

“Je kunt in 20 minuten behandeling niet zo gek veel doen.” Vult logopedist bij Connect Bonita aan. “Aandacht voor de oefeningen thuis en herhaling spelen zo’n grote rol. Wanneer er thuis geoefend is, kunnen we de volgende behandeling echte stappen maken.” “Ik heb tijdens een traject steeds aan het eind van de behandeling alvast oefenwoordjes meegegeven voor de klank van de volgende keer.” Vertelt logopedist Joelle vanuit haar ervaring. “Thuis zijn ze er mee aan de slag gegaan en de eerstvolgende keer kon de cliënt de klank al meteen correct maken!”

Minder focus op herhalen, meer op het leren van nieuwe informatie

Thuis oefenen betekent minder tijd besteden aan het herhalen van oude lessen tijdens de behandeling. Meer nieuwe informatie leren en minder herhalen betekent sneller resultaat! “De behandeling wordt over het algemeen gewoon sneller afgerond.” Gaat Joelle verder. “Het lukt een kind vaak sneller te automatiseren, en zo voorkom je bijvoorbeeld dat het kind de klanken alleen correct toepast tijdens de logopedische behandeling, en wordt dit automatisch toegepast in verschillende situaties!”

 

Dat thuis oefenen voor snellere resultaten zorgt, is duidelijk. Maar we begrijpen natuurlijk ook dat het niet altijd even makkelijk is. Onze logopedisten hebben in dit artikel een aantal leuke ideeën verzameld om het oefenen thuis makkelijker te maken. Zo kun je meteen aan de slag!