
Sensorische Integratie bij kinderen
Je kind hoort, ziet, ruikt, proeft, voelt en krijgt continu informatie uit alle spieren en gewrichten doorgestuurd om nieuwe dingen te kunnen leren. De integratie van al deze zintuigsystemen zorgt ervoor dat informatie op de juiste manier opgenomen wordt en je kind blijft ontwikkelen. Loopt de manier waarop je kind deze informatie opneemt, verwerkt en omzet in handelingen (ook wel sensorische informatieverwerking genoemd) nét wat anders? Dan kan dit een rol spelen bij vertraging in of problemen bij de ontwikkeling van de motoriek, spraak, taal of lezen leiden.
Sensorische informatieverwerking en logopedie
Je kunt je voorstellen dat de sensorische informatieverwerking best bepalend is in de ontwikkeling. Signalen van de spieren en gewrichten zijn nodig om evenwicht te bewaren en andere zintuigen helpen je kind juist weer concentreren. Hoewel de behoeften voor ieder kind anders zijn (de één concentreert zich beter in rustige omgeving terwijl de ander juist betere concentratie heeft wanneer de muziek lekker hard staat), is het wel belangrijk dat de hoeveelheid prikkels en de verwerking hiervan goed afgestemd is. Een teveel aan prikkels is natuurlijk niet fijn (denk je maar eens in dat je ieder naadje in je kleding voelt, of ieder geluid in je omgeving even hard hoort!), maar kan op de lange termijn ook tot leer-, gedrags- of logopedische problemen leiden.
En dat maakt de hulp van een gespecialiseerde logopedist zo ontzettend waardevol!
Behandeling
Bij Connect zijn een aantal logopedisten gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van problemen in de sensorische informatieverwerking. Is er sprake van SI-problemen die de ontwikkeling op logopedisch gebied belemmeren? Dan staat onze logopedist/SI-therapeut klaar om te kijken wat er gaande is, te adviseren en eventueel een behandelingstraject te starten: mogelijk gecombineerd met SI-therapie!
Om op een goede manier te kunnen helpen vindt er eerst een uitgebreid gesprek plaats waarin vragen worden gesteld over de manier waarop je kind in het dagelijks leven reageert op verschillende prikkels vanuit de omgeving, maar ook hoe de ontwikkeling op verschillende gebieden verloopt. Hierbij wordt niet alleen gevraagd naar de spraak en taal, maar ook hoe het slapen gaat, hoe de zindelijkheid zich heeft ontwikkeld, hoe het eten en drinken gaat en waar je kind het liefste mee speelt. Deze vragen worden vaak beantwoord en ingevuld met behulp van een vragenlijst, de Sensory Profile. Deze vragenlijst geeft inzicht in de manier van verwerking van sensorische informatie, mogelijke verklaringen van het probleem en daarnaast de mogelijke ingangen voor behandeling en advies.