
Sensorische Integratie bij kinderen
Je kind hoort, ziet, voelt, ruikt, proeft, heeft evenwicht en krijgt informatie vanuit spieren en gewrichten. De verwerking hiervan is een voorwaarde om tot leren te komen. Integratie van deze zintuigsystemen zorgt ervoor dat je de informatie opneemt en je ontwikkelt. Problemen kunnen leiden tot ontwikkelingsvertraging op gebieden zoals motoriek, spraak, taal en lezen. Sensorische informatieverwerking (SI) is de manier waarop je informatie opneemt, verwerkt en omzet in doelgerichte handelingen die je binnenkrijgt via je zintuigen.
Sensorische Integratie en alertheid
Zintuigen helpen ook om je te concentreren, alert te zijn. De één kan dit het beste in een rustige omgeving. Geluid, licht en beweging leiden af. Een ander heeft het juist nodig om te wiebelen, friemelen of muziek te luisteren om de aandacht ergens bij te houden. Verkeerde afstemming van de hoeveelheid prikkels kan leiden tot aandachts- en concentratieproblemen. Je alertheid wordt onvoldoende gereguleerd. Op de lange termijn leidt dit tot leer-, gedrags- of logopedische problemen.
Sensorische Integratie en logopedie
Binnen onze logopediepraktijk in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart is een logopedist beschikbaar die gespecialiseerd is in onderzoek naar en behandeling van problemen in de sensorische informatieverwerking. Is er sprake van SI-problemen die de ontwikkeling op logopedisch gebied belemmeren? Dan onderzoekt, adviseert en behandelt onze logopedist/SI-therapeut je kind. Behandeling kan gecombineerd worden met SI-therapie. Onze logopedist zet de therapie dan in als middel om het logopedische doel te behalen.