DSC04486

Mijn kleuter stottert. Wat kan ik doen?

Gedachten omzetten in taal is lastiger dan je denkt. Je bent je er niet altijd bewust van, maar het leren praten is een complexe vaardigheid waar ontzettend veel processen bij betrokken zijn. Sterker nog: om goed te kunnen spreken zijn meer dan 100 (!) spieren nodig.

Nu gaat dit proces bij volwassenen vaak automatisch, maar bij kinderen is dit nog volop in ontwikkeling. Soms gaat het dan ook gewoon even mis in de samenwerking tussen de hersenen en de spieren die nodig zijn om een klank te produceren. Het woord zit wel in het hoofd, maar komt niet op de juiste manier uit de mond. Een kind dat zelf merkt wanneer het stottert, gaat vaak automatisch op zoek naar manieren om het woord toch te produceren. Zo kan je kind:

 

  • De klank herhalen (k-k-k-koelkast)
  • De klank even laten hangen (koeeeeeeelkast)
  • Even stilvallen (koel…. kast)
  • Of helemaal stilvallen.

 

Sommige kinderen maken bewegingen met het stotteren om een woord ‘eruit te duwen’, terwijl andere kinderen gewoon geen moeilijke woorden meer gebruiken of veel twijfelen. Emoties en vermoeidheid kunnen het stotteren (tijdelijk) verergeren. 

 

Wanneer gaat stotteren over?

Voor veel kinderen is het stotteren op jonge leeftijd onderdeel van de ontwikkeling en verdwijnt het binnen een jaar zonder behandeling vanzelf. Voor andere kinderen werken de hersenen gewoon net wat anders dan die van kinderen die niet stotteren. Dit is niet altijd iets wat door de jaren heen ontstaan is: voor veel kinderen zit het in de genen. Hoe langer er met stotteren geworsteld wordt, hoe groter de onzekerheid en stress rondom het vloeiend kunnen spreken wordt. Stottert je kind dus ook al lang, of merk je dat er echte last ondervonden wordt, dan kan de hulp van een logopedist uitkomst bieden.

 

Wat kan ik doen om het stotteren te verminderen?

Wanneer je jouw kind hoort vechten met een woord is de kans groot dat je als ouder direct de neiging hebt je kind te helpen het woord te vormen. Maar dit kan je kind extra druk opleggen en het gevoel geven dat hij iets niet goed doet. Wat kun je wel doen?

 

1. Laat je kind uitpraten

Heb vertrouwen in het kunnen van je kind. Blijf zelf rustig, haal even diep adem en houdt een vriendelijke, ontspannen uitdrukking op je gezicht. Het woord komt vanzelf wel, er is geen haast! Je kind weet echt wat hij wil zeggen, dus hulp is niet nodig.

2. Stel minder vragen

Probeer niet te veel vragen te stellen. Iedere vraag zorgt weer voor nieuwe signaaltjes in de hersenen van je kind en verlegt de focus van het vormen van woorden naar het luisteren. Stel liever een vraag, en wacht dan geduldig op het antwoord. Kinderen praten nu eenmaal makkelijker wanneer ze niet onderbroken worden.

3. Heb geduld

Ben je in gesprek met je kind? Laat je kind dan merken dat je tijd hebt voor het gesprek en geen haast hebt. Dit zorgt voor een ontspannen, kalme sfeer en legt minder druk op je kind. Blijf oogcontact behouden zodat je kind écht doorheeft dat hij gehoord wordt.

4. Goed voorbeeld doet volgen

Praat zelf bewust rustig, langzaam en met voldoende adempauzes. Zo ontdekt je kind op een natuurlijke manier dat praten geen gehaast proces is en dat hij de tijd mag nemen!

 

Maak je je zorgen over het gestotter en de spraakontwikkeling van je kind? Het Stotterfonds heeft een screeninglijst van een zestal vragen waar je vast wat meer inzicht kunt krijgen. Vervolgens kan de logopedist je antwoord geven op alle twijfels. Is interventie al nodig, of wachten we het nog even af? Monitoren we de situatie op afstand, of gaan we direct over tot behandeling?

 

Welke actie er ook genomen wordt, heel veel kinderen herstellen, met óf zonder hulp, van het stotteren. 

Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.