
Pre-logopedie voor kinderen
In het kort
Bij logopedie denk je vaak aan oudere kinderen, maar ook jonge kinderen (en hun ouders) kunnen enorm gebaat zijn bij de hulp van een logopedist. Prelogopedisten hebben zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van jonge kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Dit kunnen gehoor,- of spraakproblemen zijn, maar ook een pasgeboren baby waarbij de borstvoeding of flesvoeding maar niet wil lukken, of een peuter die zich regelmatig verslikt tijdens het eten of drinken. De prelogopedisten bieden ondersteuning, behandeling en advies voor thuis.
Wat merk ik, en wat zijn mogelijke oorzaken?
Heb je twijfels op het gebied van (borst)voeding, slikken, kauwen of spreken? Dan kan de prelogopedist je ongetwijfeld van advies voorzien.
Eet-, drink-, slik- of kauwproblemen
Van begeleiding bij de borst- en flesvoeding tot overdadig kwijlen of de overgang naar vaste voeding: de prelogopedist is een expert in de slikfunctie en kan je na observatie ongetwijfeld van advies voorzien. Daarnaast kijken ze natuurlijk ook naar wat jij als moeder nodig hebt. Of dit nu voorlichting over borstvoeding is of ondersteuning bij mogelijke voedingsproblemen. Op de prelogopedie afdeling wordt je niet alleen gesteund, maar ook gezien en gehoord. Wat het probleem ook is.
Spraak- en taalontwikkeling
Probeert je kind te communiceren maar kun je er geen touw aan vastknopen, of heb je het gevoel dat hij veel minder woorden kent dan leeftijdsgenootjes? Ieder kind is natuurlijk anders, maar het is af en toe gewoon ontzettend fijn als een specialist even met je meekijkt en je van advies voorziet!
Voorlichting
Daarnaast verzorgen onze prelogopedisten voorlichtingen voor én na de geboorte. Ze staan voor aanstaande moeders klaar op voorlichtingsavonden met de verloskundigen om al hun kennis over borstvoeding, spraak-taalontwikkeling en eten en drinken te delen. Op een later stadium staan ze klaar op bij de dagopvang om hier de pedagogisch medewerkers van de juiste informatie te voorzien zodat zij mogelijke problemen rondom eten, drinken en communicatie op tijd kunnen signaleren.
Behandeling
Ieder kind is anders en dat betekent dat ook iedere behandeling er anders uit zal zien. Echte logopedische oefeningen worden meestal nog niet gegeven, maar op basis van observaties wordt er samen met de jou als ouder gekeken wat er geoptimaliseerd kan worden om twijfels uit de lucht te halen.
Stap 1: onderzoek
Over het algemeen zal de prelogopedist de totale motoriek en houding van je kind observeren en vervolgens onderzoeken waar de problemen ontstaan. Zijn er anatomische aandoeningen? Functioneren de zuig- en slikreflex voldoende? En hoe verloopt de coördinatie tussen het zuigen, slikken en ademen?
Stap 2: behandeling
Tijdens de uiteindelijke behandeling werkt de prelogopedist aan reflexen, gevoeligheid en mondmotoriek. Je kunt samen kijken wat de beste eethouding voor jullie is, de manier waarop je het eten het beste aan kunt bieden of welke hulpmiddelen eventueel handig kunnen zijn.
Stel je vraag op WhatsApp!
We begrijpen als geen ander dat de stress flink aanwezig kan zijn wanneer je kind borstvoeding weigert, niet wilt eten of drinken of nog steeds niet lijkt te praten. Onze prelogopedisten hebben speciaal voor deze stresssituaties een WhatsApp spreekuur in het leven geroepen. Iedere maandag tussen 10:00 en 11:00 staan ze voor je klaar op WhatsApp en proberen ze je direct van advies te voorzien.
Twijfel je of wij je kunnen helpen, of heb je snel advies nodig? Je kunt de prelogopedisten van Connect toevoegen op WhatsApp met het nummer: 0623141032, of direct op onderstaande knop klikken!