
Problematiek
In het kort
Wist je dat zo’n 2% tot 4% van alle Nederlanders dyslexie heeft? Dat zijn meer dan 700.000 kinderen die worstelen met (dansende) letters en hierdoor moeite hebben met lezen en/of schrijven!
Net als dingen waar we bijna niet bij stil staan zoals ademen, worden ook lezen en schrijven in onze hersenen geregeld. Woorden die je hoort, spreekt, leest of schrijft worden met behulp van tientallen signaaltjes in ons brein verwerkt. Een automatisch proces wat het lezen en schrijven voor de meeste mensen een heel vlot, normaal proces maakt.
Maar voor mensen met dyslexie werkt het deel van de hersenen verantwoordelijk voor de taal net wat anders. De signaaltjes zijn er wel, maar worden net wat langzamer of anders doorgegeven. En dat maakt dat lezen, spellen en schrijven ineens een stuk lastiger wordt.
Wat merk ik?
Van de 10% kinderen die last heeft van lees- en spellingsproblemen zijn bij slechts 4% de problemen zo hardnekkig dat er sprake is van dyslexie. Hoewel alleen een specialist kan bevestigen of er ook daadwerkelijk sprake is van dyslexie, kun je veel voorkomende lees- en spellingsproblemen vaak op dezelfde manier herkennen. Een kind met dyslexie (of andere lees- en spellingsproblemen):
- Maakt vaak meer spelfouten dan leeftijdsgenoten. Denk aan d/t-fouten, klank-verwisselingen en ‘onthoud fouten’ (ou/au of ei/ij).
- Leest vaak erg langzaam voor. Niet gek ook - kijk maar eens op deze website om te ervaren hoe teksten er mogelijk voor een dyslect uit kunnen zien.
- Heeft moeite met het spellen van woorden en aanleren van spellingregels.
- Heeft meer tijd nodig om op woorden te komen.
- Heeft moeite met het onthouden van kleuren, namen en de dagen van de week.
- Lijkt soms radend te lezen en haalt letters door elkaar (zoals dorp en drop).
Mogelijke oorzaken
De precieze oorzaak van dyslexie is (nog) niet bekend. Er zijn verschillende theorieën maar één ding is zeker: dyslexie heeft een neurobiologische oorzaak. De hersenen werken op zo’n manier dat ze niet goed in staat zijn om visuele of auditieve informatie op de juiste manier te interpreteren.
Dyslexie is dan ook niet iets wat zich ontwikkelt of dat aangeleerd (of afgeleerd) kan worden. Er staan nog veel vraagtekens bij het ontstaan van dyslexie, maar het komt wel vaker voor bij kinderen waarvan één van de ouders dyslexie heeft.
Behandeling
Dyslexie is niet iets wat afgeleerd kan worden of waar een kind ‘wel overheen groeit’. Dyslexie heb je voor je leven en dus ook als volwassene. Gelukkig zijn de hersenen zeker op jonge leeftijd ontzettend vormbaar. De hersenen van dyslectici verwerken signaaltjes niet via de traditionele weg. Dat is duidelijk. Maar met de juiste hulp kunnen er wél nieuwe weggetjes aangelegd worden zodat de hersenen de ‘taal-signaaltjes’ alsnog kunnen interpreteren.
F&L / Taal in Blokjes
De dyslexiespecialisten bij Connect doen dit met behulp van de F&L-methode / Taal in Blokjes. De F&L-methode® gaat uit van de klankstructuur van de Nederlandse taal. En klanken hebben we in Nederland nogal wat.
Alle klanksoorten krijgen een eigen kleur toegewezen. Op deze manier wordt het taalsysteem in Nederland beeldend gemaakt en wordt het opsplitsen van woorden voor dyslectici ineens een stuk makkelijker. Ze kijken namelijk niet naar de dansende letters maar vooral naar de coördinerende kleurtjes! Kinderen kunnen woorden voelen, zien en vasthouden en dat zorgt ervoor dat het nóg beter onthouden wordt.
Dit maakt het leren makkelijker en creëert een stukje bewustwording over de opbouw van woorden. Niet alleen woorden maar ook hele teksten worden ineens begrijpelijker wanneer de kleuren van de klanken herkend worden.
Een behandeltraject dyslexie duurt gemiddeld zo’n 12 maanden en wordt in veel gevallen volledig vergoed door de gemeente.