DSC_0116

Tips om het lezen te stimuleren

Wist je dat kinderen die van jongs af aan regelmatig zijn voorgelezen een betere woordenschat en taalontwikkeling hebben? Een boek vormt dan ook de ideale context voor het leren van taal! Voorlezen of samen lezen kan het plezier in boeken en lezen op zowel jonge als latere leeftijd stimuleren. En het lezen is helemaal ideaal voor kinderen met lees- en spellingproblemen!

Kinderen met lees- en spellingproblemen hebben vaak moeite met het leren van letters, onthouden van namen, herkennen van woorden of het gebruik van spellingsregels. Deze problemen zijn vaak vrij vroeg te herkennen. Zo kan een kind in groep 2 moeite hebben met het onthouden van namen en kleuren, of een kind in groep 4 het ontzettend lastig vinden om spellingsregels toe te passen of foutloos te lezen.

 

Tips voor thuis: lezen stimuleren

Als je kind continu foutjes blijft maken of je weet dat er lees- en spellingproblemen in de familie voorkomen, kan logopedische behandeling een groot verschil maken. Maar wat kun je voordat een behandeling start of tijdens een behandeltraject zelf doen om het lezen te stimuleren? We hebben een aantal praktische, makkelijk toepasbare tips voor je verzameld. Deze tips helpen thuis én in de klas!

1.   Autonomie: laat je kinderen zelf de boeken kiezen

Weet je nog hoe lastig het was om huiswerk te maken bij onderwerpen waar je helemaal geen interesse in had? Dit geldt net zo goed wanneer het om het lezen voor je kind gaat. Laat ze dus zélf een boek kiezen waar ze graag mee willen oefenen. Dit vergroot het leesplezier en maakt het oefenen een heel stuk makkelijker!

2.   Zorg voor genoeg leuke boeken

Een leuk boek leest makkelijker: en ook stripboeken mogen hier niet ontbreken! Uiteindelijk is ieder gelezen boek een extra ervaring, en als een stripboek beter in de smaak valt, dan mag dat ongetwijfeld een stripboek zijn.

3.   Maak een fijne leeshoek

Zorg voor een fijne leeshoek in huis (of in de klas). Een plekje waar je kind even tot rust kan komen en niet te veel gestoord wordt maakt het lezen aantrekkelijker én makkelijker. Is er geen rustige hoek te vinden? Dan kan een stilte koptelefoon helpen.

4.   Samen lezen

Als je kind wat jonger is en net leert lezen kun je het samen doen. Tijdens het voorlezen voor het slapengaan bijvoorbeeld. Lees een stukje en wijs het je kind aan zodat hij mee kan lezen, of laat hem zelf een stukje aan je voorlezen zodat hij wat kan oefenen. Neem hier lekker de tijd voor. Kijk samen naar de bladzijden en tekeningen, en wacht af wat je kind doet, aanwijst of zegt. Sluit je hierbij aan en voeg de taal en betekenis toe zodat je kind nieuwe woorden leert!

5.   Lekker makkelijk: Yoleo

Bij samen lezen hoort ook Yoleo: een stem leest het verhaal voor en je kunt zelf meelezen. Wordt je kind daar lui van? Nee, zeker niet! Doordat het verhaal wordt voorgelezen helpt het om de woorden in te prenten en kan je kind zo'n woord een volgende keer makkelijker herkennen en uitspreken. Aanmelden voor Yoleo is gratis, wel handig als je kind lid is van de bibliotheek.

6.   Ga in gesprek

Betrek je kind bij de inhoud van het boek om het kind te stimuleren verhalen te vertellen naar aanleiding van de tekeningen in het boek. Hoe vaker ze de woorden horen, hoe groter de kans dat ze het begrijpen en proberen te imiteren! Hoe gaat het verhaal verder? Waarom is de dinosaurus verdrietig? Wie komt de held van het verhaal helpen? In gesprek gaan over een boek vergroot het leesplezier én oefent het begrijpend lezen.

Ook met oudere kinderen is het goed om te praten over wat ze hebben gelezen. Waar ging het over? Wat sprak je aan? Wat vond je juist heel stom in wat je gelezen hebt? Ook een gesprekje over waar een goed boek aan moet voldoen is zinvol (en dat helpt ook in de zoektocht als een boek uit is!).

 

Denk je dat je kind last heeft van lees- en spellingproblemen? Trek dan op tijd aan de bel. Een logopedist kan al vanaf groep 2 met je kleuter aan de slag. Hoe eerder je begint hoe beter: zo kan je kind in groep 3 vol zelfvertrouwen leren lezen! Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.