Dyslexie-week-2023-logo

Week van Dyslexie 2023: meer aandacht voor dyslexie!

Het is eindelijk weer zo ver: de jaarlijkse Week van Dyslexie. Een mooi en uniek moment om bewustzijn te creëren over het brede beeld van dyslexie en neurodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 2% tot 4% van alle Nederlanders dyslexie heeft? Dat zijn meer dan 700.000 kinderen die worstelen met (dansende) letters en hierdoor moeite hebben met lezen en/of schrijven?

Voor mensen met dyslexie werkt het deel van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de taal net wat anders. De signaaltjes zijn er wel, maar worden net wat langzamer of anders doorgegeven. En dat maakt dat lezen, spellen en schrijven ineens een stuk lastiger wordt. 

Maar dyslexie komt naast uitdagingen ook met unieke specifieke kwaliteiten. En dat is iets waar dyslectici trots op mogen zijn! Wist je bijvoorbeeld dat dyslectici:

  • Denken in concepten, beelden en associaties? Niet alleen zorgt dit voor hele creatieve en levendige denkconcepten, maar het maakt het denkproces ook een stuk sneller! 
  • Verbazingwekkend goed kunnen improviseren en kritisch denken?
  • Een sterke intuïtie hebben?
  • Creatief en innovatief zijn en ontzettend veel  ideeën hebben? Zo zien dyslectici bijvoorbeeld erg snel oplossingen voor complexe problemen, waar het neurotypische brein al snel vast zou lopen.
  • Van tevoren goed in kunnen schatten wat er mis, of juist goed gaat? Alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze ook erg sterk in het uitvoeren van meerdere taken op hetzelfde moment!

 

Bekende mensen met dyslexie

Wist je dat er ook nog eens veel bekende mensen zijn die ook dyslectisch zijn? Iedereen kent wel een mooie Disney film, maar de bedenker van Disney (Walt Disney) is zelf dyslectisch. Hij had op de basisschool veel moeite met lezen en spellen en tekende liever. Zo zie je dus maar weer een creatief brein zo’n dyslect! 

En wat dacht je van de tv kok Jamie Oliver? Hij maakt de mooiste en lekkerste gerechten, maar kon op de basisschool met moeite meekomen door zijn dyslexie. De Nederlandse schrijver Jacques Vriens bekend van onder andere de ‘’Meester Jaap, en achtstegroepers huilen niet’’ boeken is ook dyslectisch. Hij wilde graag schrijver worden en is zijn droom gevolgd - hij laat zijn geschreven werk regelmatig nakijken. Of wat dacht je van bekende Youtube-ster Jordi van den Bussche (alias Kwebbelkop)? Hij verzint graag oplossingen voor problemen en leest ook graag een boek. Dit mag ook een luisterboek zijn. Hoe fijn is het dat er tegenwoordig luisterboeken bestaan! 

 

Wil je meer weten over dyslexie? Lees dan hier verder!