KBW23_header2

De Makkelijk Lezen-Lijst voor de Kinderboekenweek 2023

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is ‘Bij mij thuis’. In het ene thuis wordt het Suikerfeest gevierd en in het andere thuis wordt er elke vrijdag patat gegeten. Soms kijkt een thuis ver boven de stad uit, en soms heeft een thuis twee mama's. Verschillen die ons dichter bij elkaar brengen: dat staat centraal deze kinderboekenweek. En speciaal voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken of leesproblemen hebben, is een Makkelijk Lezen Lijst ontwikkeld! Wat er dit jaar op deze lijst staat delen we graag met je!

Je kunt op de Makkelijk Lezen-Lijst maar liefst acht boeken voor de groepen 5 t/m 8. Dit jaar sluiten de titels aan bij het thema ‘bij mij thuis’.

 

Dit is onze wereld

Maak een onvergetelijke reis rond onze wereld en bezoek twintig kinderen die allemaal op een heel andere manier leven. Zwem met schildpadden langs een koraalrif in de Stille Oceaan, hoed rendieren in het besneeuwde Siberië en zoef naar school met een kabelbaan door de bergen van de Andes.

Van de Amerikaanse stad New York tot de Afrikaanse savanne, wij mensen leven op allerlei plekken en op allerlei manieren. Dit boek laat je zien hoe verschillend we allemaal zijn – én hoeveel we gemeen hebben met elkaar.

Voor kinderen vanaf ca. 6 jaar

Allemaal gezinnen

Hoe zien gezinnen eruit? Hoe ziet jouw gezin eruit? En hoe veranderen gezinnen? In dit mooi geïllustreerde boek leren kleine kinderen over familiediversiteit: eenoudergezinnen, adoptie, pleeggezinnen, scheiden, hertrouwen, gemengde huwelijken en nog veel, veel meer.

Voor kinderen vanaf ca. 6 jaar

Mama is minister-president

Wanneer de moeder van Adam minister-president wordt, mag hij met de hele klas op bezoek in het Torentje. Maar dan komt minister Flappermuis binnenvallen met een noodgeval. Er is een hacker gesignaleerd en al snel ligt het hele land plat: zonder internet loopt alles in de soep! Door alle ophef raken Adam en zijn beste vriendin Kaat per ongeluk de groep kwijt. Ze verdwalen in de gangen van het Binnenhof en worden onverwacht onderdeel van een spannende ontknoping.

Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar

Planeet Omar – Problemenmagneet

In Planeet Omar: Problemenmagneet maak je kennis met Omar, die net verhuisd is én naar een nieuwe school moet. Alsof het nog niet lastig genoeg is om thuis alle hindernissen te ontwijken, moet hij ook nog nieuwe vrienden maken! En dan heeft de bullebak van de klas het ook nog op hem voorzien. Gelukkig is het bijna Suikerfeest. Sowieso een feest (HOERA!), maar ook cadeautjes (DUBBELHOERA!). Nou ja, zolang Omar zich goed weet te gedragen natuurlijk…

Door dit grappige boek vol tekeningen leer je op een speelse manier heel veel over de Islam, maar moet je vooral ook heel hard lachen om de avonturen van Omar.

Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar

Timo en de oppasninja

Timo’s moeder is stewardess en is veel van huis. Normaal gesproken komt oma oppassen, maar die ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis. Even lijkt het erop dat Timo een week lang met de strenge buurvrouw zit opgescheept, maar gelukkig weet oma een betere oplossing – een au pair. Toevallig heeft het bureau er op korte termijn eentje beschikbaar: een Japanse jongen, en hij spreekt nog Nederlands ook! Maar al gauw wordt duidelijk dat Yushi geen gewone oppas is…

Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar

De regels van Floor – Geloof nooit je broer

Floors broer Kees is helemaal in de ban van een stoere survival-man op tv. Dat wil hij ook! Hij overtuigt Floor ervan dat hij álles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer…

Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar

Makkelijk & Leuk – Betrapt

Ze hebben weinig geld bij Mees thuis, en zijn moeder is vaak ziek. Maar dat hoeft niemand te weten, het gaat prima, hoor! En zijn buurmeisje hoeft dus echt niet te helpen. Op straat raakt Mees bevriend met een paar oudere jongens. Ze doen spannende dingen zoals spullen jatten, vuurtje stoken. Maar dan worden ze betrapt…

Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar

Krypto – De duistere diepte

Orelia verhuist naar het kustdorpje Saltvik. Hier leert ze visser Bern kennen, die net als zij onderwaterwezens waanzinnig boeiend vindt! Op een avond ziet ze iets geheimzinnigs buiten. Wat houdt zich verscholen onder het wateroppervlak? En heeft het iets te maken met de jongen die in zee dook en verdween?

Duik met Orelia en Bern de diepte in! Krypto. De duistere diepte is het eerste boek in de spannende Krypto-serie.

Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar