
Presenteren bij volwassenen
In het kort
Wist je dat veel mensen die regelmatig hun stem moeten gebruiken voor hun beroep, niet altijd een goed stemgebruik hebben? Als beroepsspreker is het wel fijn om het presenteren goed onder de knie te hebben. Of je nu als spreker werkt, of als acteur, onderwijzer, makelaar, telefoniste of advocaat: zelfverzekerd spreken voelt goed. De manier waarop je presenteert, verandert niets aan de inhoud, maar is van grote invloed op de resultaten. Wat wil je bereiken in je werk en op welke manier kun je jouw verhaal zó overbrengen dat je zelfverzekerd presenteert en de gewenste reacties krijgt?
Wat merk ik
Gebrek aan volume en draagkracht wanneer je ook de bezoekers achterin de zaal moet kunnen bereiken, kan voor onzekerheid en twijfel zorgen. Sta je niet zelfverzekerd voor je publiek, dan komt je presentatie anders over dan je wellicht had gehoopt. Hoe steviger jij in je schoenen staat, hoe makkelijker je de gewenste resultaten boekt.
Wil je jouw articulatie en verstaanbaarheid verbeteren, zit je accent in de weg of kun je de ademhaling niet onder controle houden tijdens het presenteren? Dan kan je met behulp van logopedie mogelijk de zelfverzekerdheid vinden die je zoekt.
Mogelijke oorzaken
De oorzaken van zenuwen bij het presenteren kunnen overal liggen. Van de verkeerde houding en ademhaling, tot het missen van een melodie in je spraak, een te hoge spreeksnelheid of een onduidelijke uitspraak. Zorgt een logopedisch traject er direct voor dat je geen zenuwen meer ervaart tijdens het presenteren? Nee. Maar we zullen alles op alles zetten om zoveel mogelijk twijfelpunten samen met je te verbeteren.
Behandeling
De logopedist helpt je om je manier van presenteren optimaal aan te laten sluiten bij je beroep en doelgroep. Je presentatie wordt beter en dat zorgt voor een zekerder gevoel en hierdoor krachtigere presentatie. Samen met de logopedist breng je de belangrijkste aspecten in kaart: wil je jouw uitspraak verbeteren, of wil je jouw ademhaling onder controle houden tijdens het spreken?
Na observaties, video-analyse en zelfstudie wordt een plan gemaakt om je doel nog beter bij je werkzaamheden aan te laten sluiten. Onze logopedist voorziet je van tips, beantwoord vragen, en werkt bijvoorbeeld aan je:
- houding;
- stem;
- gezichtsuitdrukking (mimiek);
- melodie bij het praten (intonatie);
- spreeksnelheid;
- ondersteunend handgebruik;
- woordkeuze;
- taalkeuze;
- uitspraak (accent);
- luisterhouding.