Interactief voorlezen

Interactief voorlezen: hoe werkt het?

Voorlezen creëert een ontspannen en gezellig moment tussen de voorlezer en het kind. Veel kinderen vinden het geweldig. Naast dat lezen leuk is, is het ook nog eens erg belangrijk voor de taalontwikkeling. Regelmatig voorlezen stimuleert het taalbegrip en taalgevoel. De meeste ouders zullen wel eens lezen met hun kind, maar wist je dat je nog veel meer kunt met een prentenboek. In dit blog vertel ik over interactief voorlezen en hoe je het maximale uit dit voorleesmoment met je kind haalt.

 

Het kiezen van een boek

Ga voor een boek dat aansluit bij het niveau en de interesses van je kind. Voor jonge kinderen zijn kleurrijke plaatjes en tekeningen vaak aansprekend. Een boek dat gaat over iets wat het kind zelf meemaakt kan leuk zijn, maar kleuters zijn ook dol op boeken die hun fantasie prikkelen. Laat je kind vooral helpen met kiezen. Je kunt er een uitje van maken om naar de bibliotheek te gaan en samen te bekijken welk boek je kind aanspreekt. De eerste keer dat jullie het boek gaan lezen, kun je samen met je kind bespreken wat er op de kaft staat. Lees de titel, waar zal het boek over gaan? Klets hier samen over!

Tijdens het lezen


Kies en plek met zo min mogelijk afleiding, dus geen televisie of ander speelgoed in de buurt en zorg dat het lezen geen eenrichtingsverkeer wordt, maar betrek je kind erbij. Stel tijdens het lezen vragen over de afbeeldingen en gebeurtenissen in het verhaal, bijvoorbeeld ‘Wat zie je hier?’, ‘wat gebeurt hier?’, ‘waar zijn ze nu?’, ’wat zou jij doen als…’. Je kunt je kind ook iets laten opzoeken of aanwijzen. (bijvoorbeeld: zie je ook iets roods?) Lees het boek niet monotoon voor, maar gebruik verschillende stemmetjes bij verschillende personages. Ook kun je veel doen met mimiek en volume. Op deze manier hou je het boeiend en gaat het verhaal leven.

Na het lezen


Bespreek of jullie voorspelling over het boek juist was. Laat je kind zijn mening geven over het boek. Het is leuk om een boek meerdere keren te lezen. Kleuters vinden de herhaling en herkenning fijn. Doordat het kind het verhaal vaker hoort, begrijpt hij het verhaal beter. Het kind kan op een gegeven moment meer vertellen over het verhaal en misschien het boek zelf al een beetje ‘voorlezen’. Belangrijk is vooral dat het voorlezen een leuke en ontspannende activiteit moet blijven. Veel plezier!

Meer weten over interactief voorlezen? Neem contact op met onze praktijk voor logopedie en dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.