DSC_0010

Gluren bij de buren

Woensdag 7 oktober 2015 zijn collega’s Lisette Keijzer, Ellen Andelbeek en Laura van Hoeijen bij de werkconferentie ‘Gluren bij de buren’ geweest. Dit is georganiseerd door de hersenletselteams van Flevoland en Overijssel en mogelijk gemaakt door onderwijscentrum de Twijn.

Wist u dat er elk jaar 19.000 mensen in het ziekenhuis komen voor hersenletsel?

Hierbij gaat het voornamelijk om kinderen. Het aantal geeft aan hoe belangrijk het is dat hersenletsel wordt gesignaleerd en opgepakt door ouders en professionals. Mogelijke gevolgen kunnen zijn:

  • Lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid;
  • Leerproblemen, zoals concentratieproblemen en organisatorische problemen;
  • Gedragsproblemen, waarbij emotie en depressie een rol kan spelen.

Tijdens het programma hebben onze collega’s verschillende workshops gevolgd:

  • Het signaleren van kinderen met NAH (niet aangeboren hersenletsel): Verschillende professionals gingen in gesprek over de mogelijke knelpunten in de signaleringslijst en de route naar de arts.
  • Dysfagie (slikproblemen), dysartrie (spraakproblemen) en afasie (taalproblemen) bij de oudere medemens.
  • Bartimeüs, organisatie voor mensen met een visuele beperking: Kijken is ingewikkelder dan het lijkt, zeker als er ook sprake is van NAH.

De conferentie heeft ons een goed inzicht gegeven in de multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Zo zorgen we ervoor dat u bij de juiste mensen terecht komt wanneer dit van toepassing is.

Mocht u vragen hebben over niet aangeboren hersenletsel of mocht u opvallendheden zien bij uw kind rondom gedrag, leervermogen en motoriek, schroom dan niet om de site een bezoekje te brengen: www.hersenletselnetoverijssel.nl