7 x beste apps en websites om te werken aan de taalontwikkeling

7 x beste apps en websites om te werken aan de taalontwikkeling

Wat zijn de beste apps en websites om te werken aan de taalontwikkeling van je kind? Of welke apps of websites dragen hieraan bij? Als logopedist krijg ik deze vraag regelmatig gesteld. De hoogste tijd om mijn favorieten op een rijtje te zetten. In dit blog deel ik ze met je. Bij iedere site en app lees je mijn persoonlijke tips en waarvoor ze te gebruiken zijn.

Beste websites om de taalontwikkeling te stimuleren

Mijn drie favoriete websites die de taalontwikkeling stimuleren, zijn:

1. De voorleeshoek

De naam zegt het al, hier worden boeken voorgelezen. Het is geschikt voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Je kunt gratis inloggen met je bibliotheekpas. Scroll op de homepage naar beneden. Bij nummer 7 staat waar je kan inloggen met je biebpas.

2. Spellingoefenen

Spellingoefenen is een site met veel spellingsmateriaal. De eerste keer is het goed om samen te kijken waar je het beste mee kunt oefenen. Er staan verschillende methodes op en het is mogelijk te kiezen voor een groep en een onderwerp. Omdat ze werken met advertenties is het gebruik van de website gratis.

3. Yoleo

Wanneer je leesniveau niet gelijk is aan je leeftijd, dan is het soms lastig om leuke leesboeken te vinden. Het onderwerp van makkelijke boeken is vaak niet interessant genoeg. Yoleo heeft hier een oplossing voor: karaoke-lezen. Boeken worden (in een aan te passen tempo) voorgelezen. Zo kan iedereen in zijn/haar eigen tempo meelezen. Het ‘samen lezen’ maakt lezen leuker en de inhoud van het boek past bij de leeftijd van je kind. Je bibilotheekpas is ook hier bruikbaar.

Beste apps om de taalontwikkeling te stimuleren

Er bestaan specifieke apps voor logopedie waarbij er wordt gewerkt aan bijvoorbeeld de articulatie. Daarnaast zijn er ook een aantal apps (die waarschijnlijk al op je telefoon staan als je een peuter hebt rondlopen thuis! Daarbij kan je de taalontwikkeling stimuleren:

4. Nijntje Educatieve Spelletjes

Er zijn meerdere spelletjes binnen deze app. Je kunt als ouder oefenen met kleuren, woorden, korte zinnen maken en geheugentraining. Door zelf taal toe te voegen aan de plaatjes leert je kind de woorden te koppelen aan de betekenis. Geheugentraining komt ook van pas als de kinderen langere zinnen gaan leren maken.

5. De wereld van Nijntje

De Wereld van Nijntje oefent taalbegrip, woordenschat en zinsbouw. Er is een gratis versie en door te betalen worden er functies toegevoegd. In de app wordt gesproken. Als ouder kan je plaatjes benoemen (woordenschat) en opdrachten opvolgen (taalbegrip), bijvoorbeeld Nijntje wakker maken (lamp aan/uit) en aankleden (kast open/dicht). Er zijn veel variaties mogelijk op het verwoorden van wat er gebeurt in het spel.

6. Lego Duplo wereld

Lego Duplo wereld begint met de getallentrein. Deze is gericht op tellen, maar ook taal kan hier bij gebruikt worden. Mogelijkheden om taal toe te voegen zijn:

  • het benoemen van getallen, de kleuren, de voorwerpen;
  • het maken van zinnen: “eerst komt 1, dan komt 2”;
  • het oefenen met voorzetsels: “op de trein, naast de trein, in de trein”.

De overige onderdelen van de app zijn betaalde onderdelen. Je kan de spelletjes doorvoeren bij de duplo die je in huis hebt liggen: kan je zelf ook met blokken bouwen en hierbij vertellen?

7. Logopedie App 1 en 2

Dit zijn twee betaalde apps waarbij er geoefend kan worden met fonologie (klanken, klankenvolgorde). De /a/ en de /l/ zijn gratis als proefversie binnen de apps. Wil je meer oefenen naast de logopedie/het onderwijs? Dan is dit een mooie toevoeging.

Succes met oefenen

Uiteraard zijn er nog veel meer apps waarmee je kunt oefenen, gratis of betaald. Bij vrijwel alle apps kan je als ouder zelf taal op het niveau van je kind toevoegen. Het benoemen van woorden en het geven van opdrachten kan de taalontwikkeling stimuleren.

Succes!