Samen kleuren en oefenen Connect logopedie

Schisis bij kinderen

In het kort
Wist je dat er zo’n twee op de duizend kinderen met schisis geboren worden? De medische term schisis betekent letterlijk spleet: verwijzend naar een spleet in de lip (ook wel een hazenlip genoemd), het gehemelte en/of de kaak. Er zijn verschillende operaties mogelijk die het normaal functioneren van de mond, de kaak of het gehemelte weer mogelijk kunnen maken. Het kan zijn dat deze operaties pas op latere leeftijd gedaan worden, en in dit geval kan een logopedist zowel voor- als na de operatie van grote ondersteuning zijn.

Schisis en logopedie

Zowel de lippen, kaak als het verhemelte spelen natuurlijk een grote rol in zowel de voedings- als de spraakfunctie. Wanneer de bovenlip, bovenkaak en/of het verhemelte niet volledig sluit, kan er op jonge leeftijd moeite ontstaan bij de start van voeding. Vaak worden pasgeboren baby’s daar samen met hun ouders al bij geholpen door het schisisteam in het ziekenhuis. Buiten het ziekenhuis staan ook de prelogopedisten klaar om ondersteuning te bieden.

Op latere leeftijd kunnen er door veranderd mondgebied na een operatie problemen met de spraak ontstaan. Ook in dit geval staat de logopedist klaar om spelenderwijs op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de spraak zo duidelijk mogelijk te maken.