Logopediepraktijk Connect Zwolle Hardenberg Dedemsvaart schrijven cliënt

Wat is Dyslexie

Dyslexie betekent dat je moeite hebt met lezen en/of spellen. Dat is erg lastig. Je kunt moeilijk nieuwe informatie tot je nemen en het staat ontwikkeling in de weg. De term werd in 1887 door Rudolf Berlin bedacht om een jongen te beschrijven die ernstige moeite had met leren lezen en schrijven, terwijl hij daarbuiten over een normale intelligentie beschikte. Het aantal kinderen met dyslexie is naar schatting 3.5%.

Onderzoek

Dyslexie heeft een neurobiologische oorzaak. Er zijn veel varianten van en oorzaken voor. Vaak zijn hersenen niet goed in staat visuele of auditieve informatie te interpreteren. Hersenen compenseren dit deels of volledig afhankelijk van de omvang van de aandoening, door andere hersenfuncties te gebruiken. Training en stimulering van de hersenen op jonge leeftijd kan tot betere compensatie leiden. Dyslexie heeft voornamelijk invloed op leesvaardigheid, spelling en woordenschat.

 

Familiegebonden

Dyslexie kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet perse. Daarnaast komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij onze logopediepraktijk in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart kan je terecht voor informatie over en diagnostiek en behandeling van dyslexie.