Pas op je woordenschat

Pas op je woorden(schat)

Soms is het confronterend, maar soms ook gewoon ontzettend grappig! Kinderen houden ons een spiegel voor. In gedrag, maar ook zeker op gebied van taal. Ze zijn een kei in het overnemen van onze taal. Dit betekent ook dat je als ouder veel kan betekenen in de taalontwikkeling van je kind. In dit blog vertelt logopedist Jannet over de rol van ouders in de woordenschatontwikkeling van kinderen.

 

Waarom is het belangrijk dat een kind beschikt over een ruime woordenschat?


De woordenschat betreft het aantal woorden dat je kent. Bij het ene kind is dit verder ontwikkeld, dan bij het andere. Wanneer je meer woorden kent, begrijp je ook meer taal uit je omgeving. Ook kan je je op die manier beter uiten. Daarnaast wordt er in het onderwijs ook een beroep gedaan op de woordenschat. Niet alleen bij (begrijpend) lezen, maar ook bij de andere vakken.

Hoe kan je je kind hierbij helpen?

Heel eenvoudig. Allereerst door bewust na te denken over de taal die je zelf gebruikt bij het uitvoeren van (alledaagse) activiteiten. Benoem wat je doet, wanneer je met je kind een activiteit onderneemt. Bijvoorbeeld tijdens het tafel dekken, het aankleden, het doen van de boodschappen of het eten koken. Benoem de spullen die je pakt, de handelingen die je doet, de volgorde waarin je iets doet. Er komen zoveel woorden langs op een dag! Belangrijk is wel, pas je taal aan naar het niveau van je kind.

Daarnaast is ook voorlezen een heel goede manier om de woordenschat uit te breiden. Bekijk en bespreek ook samen de plaatjes die je ziet. Lees een boek gerust meerdere keren. Een kind moet woorden immers meerdere keren horen, voordat het onderdeel van zijn woordenschat is geworden. Ook leren kinderen ook nieuwe woorden van filmpjes. Vaak komen hier weer heel andere woorden in voor, dan tijdens de dagelijkse activiteiten. Dus een filmpje aanzetten op zijn tijd, is helemaal niet erg!

Voor alle leeftijden

En het is zeker niet zo dat deze adviezen alleen gelden voor jonge kinderen. Ook met oudere kinderen kun je activiteiten doen, (voor)lezen of een filmpje kijken. Zolang je het niveau aanpast aan je kind, is deze manier van woordenschatuitbreiding geschikt voor alle leeftijden.

Mocht je hulp nodig hebben op gebied van taalontwikkeling? Neem dan contact op met Connect logopedie Zwolle, Hardenberg of Dedemsvaart via
info@connectlogopedie.nl of 038-4202010. De logopedist biedt ook hulp bij woordenschatontwikkeling.