Connect logopedie behandelruimte

Ontregelde ademhaling door stress – Hoe is jouw ademhaling?

’s Avonds nog even wat voor je studie of werk doen, in bed niet kunnen slapen door het malen in je hoofd en ’s morgens weer vroeg uit de veren om te werken of de kinderen naar school te brengen. Herken je dit? Velen waarschijnlijk wel. Er zijn dan ook talloze artikelen en nieuwsberichten te vinden over stress en de gevolgen daarvan. Onze maatschappij verwacht veel van ons en daardoor leggen wij de lat vaak hoog. Te hoog.

Signalen van het lichaam

Ons lichaam geeft duidelijke signalen af wanneer het teveel wordt. Vaak worden deze signalen door ons genegeerd en weggestopt. Dit blijkt uit het grote aantal mensen dat stress ervaart en in een burn-out terecht komt. Door stress kan je ademhaling ontregeld raken. Bij langdurige stress kan dit zelfs tot hyperventilatie leiden. Dit merk je niet altijd op omdat ademen vanzelfsprekend is. Toch is het één van de meest voorkomende symptomen bij stress. Op zulke momenten biedt logopedie uitkomst. Dit is een voorbeeld van veel minder bekende logopedie (voor volwassenen).

Tips voor het controleren van je ademhaling

Ervaar jij spanning? Meerdere keren op een dag? Of ervaar je al langere tijd een onrustig gevoel en kun je het niet meer bijbenen? Let dan eens op je ademhaling. Is je ademhaling te voelen in je buik of ter hoogte van je borst? De natuurlijke ademhaling is rustig en laag in het lichaam. Wanneer de ademhaling hoog (ter hoogte van de borst) en oppervlakkig is, loont het om meerdere keren per dag gericht op de ademhaling te letten. Hoe? Probeer de adem laag te houden door de onderkant van de longen te vullen met lucht. Bij het inademen zal de buik uitzetten en bij het uitademen trekt de buik langzaam naar binnen. Leg je hand op je buik, ter hoogte van de navel. Zo is de ademhaling goed te voelen. Door meerdere keren per dag bewust met je ademhaling bezig te zijn, kan je  bijvoorbeeld lichamelijke en psychische klachten verminderen of voorkomen.

 

Wil je hulp bij het aanleren van ademhalingsoefeningen en/of het combineren met ontspanningsoefeningen? Neem dan contact op met onze logopedist van onze logopediepraktijk in Zwolle, Dedemsvaart of Hardenberg.