Even voorstellen: Bianca, neurolinguïst bij Connect logopedie & dyslexie

header-curve-white

Even voorstellen: Bianca, neurolinguïst bij Connect logopedie & dyslexie

Even voorstellen: Bianca, neurolinguïst bij Connect logopedie & dyslexie

Met de komst van Bianca is Connect logopedie & dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart een neurolinguïst rijker. In dit interview stelt Bianca zich voor. Wat doet een neurolinguïst? Hoe word je het? En wat is het verschil tussen een logopedist en neurolinguïst? Bianca vertelt openhartig. Daarnaast laat zij weten waarom ze koos voor Connect logopedie & dyslexie en wat zij vanuit haar rol kan betekenen voor cliënten, partners en collega’s.

Wie ben je en wat doe je binnen Connect?

“Mijn naam is Bianca Brinkhuis (25). Ik ben werkzaam als logopedist en dyslexiespecialist binnen Connect. In de afgelopen jaren heb ik cursussen gevolgd op het gebied van articulatie (Metaphon en PROMPT I), de methode ‘Leespraat’ (wat veel wordt ingezet bij o.a. kinderen met het syndroom van Down). Afgelopen maand heb ik de cursus Lidcombe gevolgd (een therapie voor jonge kinderen die stotteren). Heel veel problematieken vind ik interessant. Het is vooral de afwisseling die een dag mij biedt, wat betreft verschillende hulpvragen, waar ik van houd.”

Je bent ook neurolinguïst, wat houdt dat in?

“Ik heb de opleiding logopedie gevolgd en daarnaast ook de master neurolinguïstiek. Daarmee mag ik mezelf neurolinguïst noemen. Een neurolinguïst houdt zich bezig met hoe de taal verwerkt wordt in de hersenen, en onderzoekt zowel de natuurlijke ontwikkeling van taal als taalstoornissen. Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over TOS, dyslexie en afasie. Het gaat hierbij voornamelijk om onderzoek/diagnostiek en niet zo zeer over de behandeling ervan.”

Wat is het verschil tussen een logopedist en een neurolinguïst?

“Het verschil tussen een logopedist en een neurolinguïst zit hem voornamelijk in het feit dat een neurolinguïst alleen onderzoekt en diagnosticeert, maar niet behandelt zoals een logopedist. Als logopedist onderzoek je, diagnosticeer je en behandel je ook. De onderzoeken van een neurolinguïst zijn vaak uitgebreider dan de vaak afgenomen logopedische testen. Een neurolinguïst komt met een diagnose en geeft tips/adviezen voor een behandeling bij een logopedist.”

Wat hoop je te kunnen inzetten/bereiken binnen Connect?

“Ik zou in de toekomst graag meer willen betekenen voor cliënten en partners. Daarvoor zijn ook middelen nodig die nu nog niet aanwezig zijn, maar ik kan wel alvast meekijken met collega’s die vastlopen bij cliënten wat betreft de taal en hen voorzien van adviezen/tips om verder te gaan in de behandeling. Ook kan ik spontane-taal onderzoek uitvoeren voor een collega wanneer de standaard logopedische testen geen duidelijke richting voor behandeling geven.”

Waarom Connect?

“Ik heb voor Connect logopedie & dyslexie gekozen omdat het werken in een groot team mij aanspreekt, en ik het stukje dyslexie erg interessant vindt. Hier kan ik mij nu verder in ontwikkelen en dat vind ik heel erg leuk! Als collega’s willen dat ik meekijk, dan doe ik dit graag. Ook als partners of belangstellenden naar aanleiding van dit interview vragen hebben, stel ze gerust.”

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2