Blog mijn kind weigert de fles, wat moet ik doen

Help mijn kind weigert de fles! Wat moet ik doen?

Vergeten te oefenen met de fles naast de borstvoeding? Of altijd goed geoefend, maar dan weigert jouw baby opeens de fles? Waarschijnlijk is het motorisch systeem van je kindje nog niet gevuld met voldoende ervaring met flesdrinken. Flesweigeren kan voor veel stress zorgen. Zeker als je weer aan het werk gaat of de borstvoeding wil afbouwen.

 

Mijn kind weigert de fles, wat nu?

Geen paniek! Een paar dingen zijn belangrijk:

  1. Allereerst, forceer het drinken uit de fles niet. Een baby kan hierdoor negatieve associaties krijgen met de fles, hierdoor zal het leren drinken uit de fles alleen maar moeizamer gaan. Blijf juist rustig. Een baby voelt aan zijn ouders als er sprake is van stress.
  2. Ten tweede is het belangrijk om snel hulp in te schakelen. Een baby wordt geboren met veel reflexen om tot drinken te komen. Door deze reflexen vult het motorische systeem met ervaring met het drinken uit de fles. Wanneer de reflexen dan afnemen, heeft een baby een drinktechniek ontwikkeld om de fles goed te kunnen drinken. Soms is het motorische systeem echter onvoldoende gevuld met ervaring met het drinken uit de fles. Als de reflexen dan afnemen, gaat een baby flesweigeren. Hoe langer je wacht met het hulp zoeken, hoe minder reflexen er aanwezig zijn en des te lastiger is het om het motorische systeem alsnog te vullen met ervaring met het drinken uit de fles. Drinken uit de fles vergt echt een andere techniek dan drinken uit de borst of zuigen aan de speen.

Hoe bied je de fles goed aan?

  • Verwarm de fles tot 45 graden (ja echt)
  • Oefen minimaal 40 cc
  • Pakt de baby de fles niet, oefen dan max 5 minuten en stop vóórdat de baby huilt.
  • Oefen altijd met dezelfde fles
  • Pak de fles vast bij de ring
  • Hou de speen middenin de mond
  • Zorg voor oefenmomenten, dus achtervolg je baby niet met de fles
  • Geef je daarna nog borstvoeding? Doe dan een korte activiteit tussendoor, zoals luier verschonen. Op die manier leert een baby dat borstvoeding niet altijd volgt op fles weigeren/drinken.

Hulp nodig?

Wist u dat een prelogopedist kan helpen bij flesweigeren? Na een intake en onderzoek maken wij samen een plan. Wij zijn bereikbaar via 038-4202010 of info@connectlogopedie.nl. Neem gerust contact op.

Bron: Masterclass flesweigeren van M. Treurniet (2021).