DSC_0054

Handen uit de mouwen voor de toekomstige logopedist

Wij vinden het ontzettend belangrijk om bij te dragen aan de kennis van de toekomstige logopedist. We bieden volop stagemogelijkheden aan, maar doen graag méér om de logopedisten van de toekomst voor te bereiden op het werkveld. Met het oog op de bevordering van die praktische kennis werken we regelmatig samen met de Hanzehogeschool Groningen: een van de opleidingen waar we de toekomstige logopedisten van onze regio terug kunnen vinden.

Alle afstudeerders van Hanze Groningen moeten aan de slag met een ondernemersopdracht: een strategisch plan waar ze een belangrijke ondernemer hulpvraag met behulp van onderzoek beantwoorden. Dit jaar staken de afstudeerders van Hanze Groningen de handen uit de mouwen om een belangrijke vraag vanuit Connect Logopedie en Dyslexie te beantwoorden:

"Welke strategie kunnen wij als organisatie inzetten om de nieuwe generatie logopedisten en specialisten te benaderen?"

We vroegen het de studenten die we hier na hun afstuderen natuurlijk ook graag aan het werk willen zien. De ideeën komen terug in dit rapport, maar ook in ons beleid!

Voldoen aan de wensen van de toekomstige logopedist

“Deze vraag is niet alleen belangrijk voor onze eigen organisatie.” Legt Henk, scout bij Connect Logopedie en Dyslexie uit. “We vinden het belangrijk dat iedere logopediestudent zijn of haar plek vindt bij de juiste organisatie. Gelukkige logopedisten leveren de beste zorg, en dat is belangrijk voor de hele sector, niet alleen voor ons als organisatie. We nemen de resultaten uit dit onderzoek serieus, en voeren het door in ons beleid, maar communiceren het ook naar andere praktijken.”

Uit het onderzoek van de afstudeerders aan Hanze Hogeschool kwamen een aantal interessante punten. Zo leeft de behoefte aan een meeloopdag, kon de website wel een update gebruiken én was een duidelijke vacature voor stagefuncties een mooie toevoeging.

Connect logopedie en dyslexie zwolle

“We zijn direct aan de slag gegaan met de resultaten van het onderzoek.” Vertelt Henk verder. “Een aanpassing op de website zodat studenten direct weten waar ze terecht kunnen voor de stage mogelijkheden is de eerste stap. Maar we zijn ook al aan het werk met het organiseren van een meeloopdag. Veel studenten willen natuurlijk vóór hun stage weten welk werkveld en welke organisatie ze interessant vinden. Het organiseren van zo’n meeloopdag kan de studenten, ons als organisatie en de héle sector helpen.”

De droomstage

Naast de wensen en behoeften, hebben we de studenten ook gevraagd om hun droomstage te omschrijven. Wat hebben zij nodig om zichzelf goed, fijn en gezien te worden tijdens hun stageperiode? “Een veel terugkomend onderwerp is een veilige sfeer. Een plek waar ze fouten mogen maken, kunnen leren en kunnen groeien. Een plek met een goede sfeer waar je wordt gerespecteerd en waar een goede balans is tussen begeleiding en ruimte om zelfstandig te werken. We zijn trots dat we aan al deze behoeften voldoen, en het is altijd fijn om dit weer even van de studenten zelf terug te horen, en we zetten de leerdoelen dan ook nóg centraler in het stageplan dat we samen met iedere stagiaire maken.”

 

Zowel de vacature voor de stagiaires áls de compleet nieuwe website zullen binnenkort te bewonderen zijn!