Dyslexie bij Connect: handen uit de mouwen en handschoenen aan!
Dyslexie bij Connect: handen uit de mouwen en handschoenen aan!
Dyslexie bij Connect: handen uit de mouwen en handschoenen aan!
Wist je dat het woord dyslexie oorspronkelijk uit het Grieks komt? Het betekent letterlijk ‘niet goed kunnen lezen’. Dyslexie heeft een neurobiologische oorzaak: wat vaak betekent dat de hersenen niet goed in staat zijn om visuele of auditieve informatie op de juiste manier te interpreteren. Voor een deel compenseren de hersenen dit vaak door andere hersenfuncties te gebruiken. En het stimuleren van de hersenen kan op zijn beurt weer tot betere compensatie leiden.
Alle kinderen die moeite hebben met leren lezen, hebben recht op ondersteuning van een professional wanneer extra ondersteuning vanuit school niet het gewenste effect oplevert. Het gewenste effect? Vloeiend, vlot, begrijpend en technisch leren lezen en/of spellen. Lisan van Vliet is één van de dyslexiespecialisten binnen Connect die zich hier iedere dag weer vol passie mee bezighoudt.
Dyslexiebehandeling bij Connect
“Ik ben van aanmelding tot en met afronding van het dyslexie behandeltraject betrokken. Met vertrouwen, open communicatie en ruimte voor grapjes bereiken we samen doelen.” Vertelt Lisan van Vliet, dyslexiespecialist bij Connect. En een mooi voorbeeld van het bereiken van doelen is haar behandeltraject met Sil. “Sil kwam bij mij in behandeling omdat er ernstige dyslexie was vastgesteld.”
Boeken lezen met handschoenen aan
Sil heeft inmiddels tientallen boeken gelezen met Lisan. “We doen leuke spelletjes zoals woordzoekers maken en leesbingo in de kerstvakantie. Ik moest op verschillende plekken lezen of met een opdracht, zoals ‘lezen naast de kerstboom’, of ‘lezen met handschoenen aan’.” Vertelt Sil zelf. “Als ik tien boeken had gelezen, was mijn boekenlijst vol en mocht ik een cadeautje uitzoeken. Ik vind lezen nu leuker en doe het ook vaker. Mijn lievelingsboek is ‘Het leven van een loser’.”
Altijd in voor een grapje
Lisan vult aan: “Het lezen gaat nu heel goed en het is leuk om te zien dat hij er steeds meer plezier in heeft. Als Sil bij spelling de woorden in klankgroepen verdeeld, goed over de regels nadenkt en niet te snel wil, gaat het supergoed! Laatst had hij voor zijn spreekbeurt een mooie PowerPoint presentatie gemaakt over karpers. We kijken dan samen nog even naar de spelling. Sil is altijd in voor een grapje, enthousiast en kan goed vertellen.”