b-d afbeeldingen-02

Dyslexie en de b/d verwisseling: 4 tips om thuis te oefenen

Wist je dat zo’n 2% tot 4% van alle Nederlanders dyslexie heeft? Dat zijn meer dan 700.000 kinderen die worstelen met dansende letters in woorden als ‘dorp’ en ‘drop’ en regelmatig vechten met klanken als /eu/ en /ui/, /oe/ en /ou/.

Spiegelende letters en dyslexie

Maar een van de meest voorkomende kenmerken is het omdraaien van klanken: waaronder de b/d. Dit soort spiegelende letters uit elkaar houden is misschien wel het lastigste wat er is op jonge leeftijd. De bekende b/d verwisseling is iets wat bijna iedere leerkracht in groep 3 en 4 wel zal herkennen: het staat dan ook bekend als een van de meest hardnekkige wisselingen.

 

De b/d verwisseling is zonder dyslexie al lastig; en voor dyslectici lijkt het soms een onmogelijke taak. Hoe houd je twee letters die zo ontzettend veel op elkaar lijken uit elkaar? We geven een aantal tips om samen thuis te oefenen.

 

4 tips om de b/d verwisseling thuis te oefenen

Tijd om aan het werk te gaan! Deze leuke spelletjes, oefeningen en handige ezelsbruggetjes zullen het verschil tussen de /b/ en /d/ hopelijk een stuk makkelijker maken.

 

De dikke billen van de olifant

Iedereen kent natuurlijk de dikke billen van een olifant. Wist je dat er in deze billen ook een d/b verstopt zit? Dikke Billen. De letters zien er nog steeds hetzelfde uit, maar zijn met dit ezelsbruggetje makkelijker van elkaar te onderscheiden.

Het b en d-spel

Het b en d-spel van Juf Anja is een leuke manier om spelenderwijs met de letters /b/ en /d/ te oefenen. Print de kaartjes uit, hussel ze goed door elkaar en plaats ieder woord na uitspreken bij de juiste letter.

Het vingerbed

Ook met je vingers kun je de letters b en d maken. Kijk maar eens naar het bijgevoegde plaatje. Twee dikke duimen omhoog lijken natuurlijk wel érg veel op de letter /b/ en /d/. Wanneer een kind leert het woord /bed/ hierbij te onthouden, is er meteen een makkelijk ezelsbruggetje gevonden (en het lijkt nog op een bed ook)

Maak het beeldend

Twee letters uit elkaar houden is al lastig genoeg; en wanneer het op een voor het kind saaie manier gedaan wordt is de motivatie snel verdwenen. Maak het daarom leuk door de letters zo beeldend mogelijk te gebruiken.

Koekjes in de vorm van een b en d zijn natuurlijk veel leuker te onderscheiden dan letters op een schoolbord. Of wat dacht je van lekker kliederen met scheerschuim? Pak een spiegel, bord of doe het lekker op tafel. Spuit het scheerschuim erop en ga lekker schrijven!

 

Wil je graag meer weten over de behandeling van dyslexie binnen Connect logopedie & dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart? Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.