Blog: Overdreven babytaal

header-curve-white

Blog: Overdreven babytaal

Blog: Overdreven babytaal. Verstandig of niet?

Logopedist Laura schrijft deze maand een blog over overdreven babytaal. Je kent het wel. Er ligt een baby voor je neus. Hij maakt oogcontact en je begint te praten. Nou ja, praten… Je stem lijkt op een achtbaan die omhoog en omlaag gaat. Op de één of andere manier gaat dat automatisch. Er bestaan maar weinig mensen die zakelijk tegen een baby praten. Sterker nog, ik ken er geen. En wat blijkt? Baby’s hebben er baat bij.

Onderzoek

Onlangs bleek uit onderzoek dat baby’s in de eerste levensmaanden vatbaar zijn voor alle klanken, ongeacht de taal. Dit vermogen verdwijnt helaas. Vanaf zes maanden gaan baby’s zich meer richten op de moedertaal. De reden waarom wij als volwassenen soms zo gebrekkig Engels spreken. Het is gewoon lastig om klanken goed te onderscheiden en over te nemen.

Na zes maanden

Er gebeurt meer na zes maanden. In de eerste maanden horen baby’s een zin als geheel en kunnen ze door middel van intonatie het begin en einde van een zin horen. Na zes maanden verschuift dit naar woordniveau. Om even terug te komen op de eerste alinea: van nature voelen wij aan dat baby’s baat hebben bij een groter contrast in zinsmelodie. Dit helpt hen om woorden binnen een zin te herkennen vanaf zes maanden.

Controlegroep

Woorden hebben een klemtoon. Nederlandse baby’s weten, op een gegeven moment, dat deze meestal op de eerste of voorlaatste lettergreep ligt (zo onderscheiden ze woorden in een zin). Bij Turkse baby’s (controlegroep) werd gekeken hoe zij reageren op hun moedertaal. Turks heeft in vergelijking met het Nederlands een meer constante zinsmelodie. Bovendien is het woordritme omgekeerd. Hierdoor weten Turkse baby’s al na vier maanden onderscheid te maken tussen woorden in een zin. Dit is opvallend. Door deze ontdekking weten onderzoekers dat taalstructuur, zinsmelodie en klemtoon belangrijk zijn voor taalontwikkeling van baby’s.

Vooral doorgaan

Door dit onderzoek weten we dat het onder andere goed is om gebruik te maken van een duidelijke zinsmelodie en het leggen van een klemtoon. Dus… ga vooral door met je overdreven babytaal. Ze hebben er baat bij!

Bron: ‘Rhythm & Cues. Ritmische structuur en segmentatie in vroege taalverwerving’ van Brigitta Keij

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2