Blog: Mijn kind duimt. Onschuldig of niet?
Blog: Mijn kind duimt. Onschuldig of niet?
Blog: Mijn kind duimt. Onschuldig of niet?
Voor veel kinderen is duimen een gewoonte. Een duim heb je immers altijd bij de hand. Ook kan het te maken hebben met prikkelverwerking. Duimzuigen zorgt bij sommige kinderen voor troost en veiligheid in nieuwe of spannende situaties. Andere kinderen stoppen hun duim juist in hun mond uit verveling of omdat het ze alerter maakt. Dit lijkt misschien onschuldig gedrag, maar langdurig duimzuigen kan negatieve gevolgen hebben. In dit blog lees je waarom. Evenals tips om duimen en vingerzuigen tegen te gaan.
Toch niet zo onschuldig?
Het (langdurig) duim- of vingerzuigen kan onder andere de volgende negatieve gevolgen hebben:
- Meer kans op verkoudheid en oorproblemen. Door het duimzuigen verslappen de spieren in het mondgebied, waardoor het moeilijker is om de lippen op elkaar te houden. Dit heeft als gevolg dat het kind de gewoonte krijgt om door de mond te ademen. Bij mondademing wordt de lucht niet gezuiverd en verwarmd zoals bij neusademing. Dit vergroot de kans op verkoudheden en oorproblemen. Daarnaast wordt er bij mondademen minder vaak geslikt, wat kan zorgen voor een mindere beluchting van het middenoor. Dit kan ook oorproblemen tot gevolg hebben. Deze hebben vaak effect op het gehoor. Gehoorproblemen kunnen weer effect hebben op de spraakontwikkeling.
- Afwijkende stand van het gebit. Door het zuigen op de duim worden de voortanden naar voren geduwd. Hierdoor kan een open beet of een overbeet ontstaan. Daarnaast kan het gehemelte door het duimen omhoog gedrukt worden, waardoor een hoog (oftewel ‘gotisch’) gehemelte kan ontstaan.
- Afwijkend slikken en spreken. Door het duimzuigen is de tongligging van het kind vaak laag, waardoor sommige klanken met de tong tegen of tussen de tanden worden uitgesproken. Ook kunnen kinderen gaan slikken met de tong tegen of tussen de tanden.
En nu? Tips tegen duimen
Nu denk je misschien; dat is allemaal mooi en aardig maar hoe leer ik mijn kind dit af? Het afleren van duimen is niet altijd makkelijk. Misschien dat de volgende tips kunnen helpen:
- Plak een pleister om de duim.
- Kies een rustige periode om het duimen af te leren. In een periode met veel spannende dingen zal het moeilijker zijn om het duimen af te leren. Na de verjaardag kan een mooi moment zijn (nu ben je groot!).
- Werk met een beloningssysteem.
- Laat het kind een knuffeltje uitkiezen ter vervanging van het duimen.
- Bij een wat ouder kind kun je rustig uitleggen waarom het duimen slecht is. Motivatie is heel belangrijk.
Connect logopedie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart
Merk je dat je kind afwijkend slikt of spreekt ten gevolge van duim- of vingerzuigen? Neem gerust contact op met onze logopediepraktijk in Zwolle Hardenberg of Dedemsvaart! Door middel van oefeningen helpen wij om het verkeerde slikken en spreken af te leren.