Welke behandelmaterialen gebruikt een logopedist?

header-curve-white

Welke behandelmaterialen gebruikt een logopedist?

Welke behandelmaterialen gebruikt een logopedist?

Behandelmaterialen – iedere logopedist gebruikt ze. Maar welke materialen gebruiken ze, wat zit er bij een logopedist in de kast en wie heeft het meeste geluk als je naar logopedie gaat?

Logopediste Laura van Hoeijen vertelt er alles over!

 

Oefenmaterialen in de kast van de logopedist

Een logopedist heeft vaak vier verschillende soorten oefenmateriaal in de kast:

  1. Algemene spelletjes (zoals puzzels, krokoloco, hamertje tik, memorie)
  2. Logopedisch oefenmateriaal (zoals bladen met zinsbouwoefeningen en spraakklanken);
  3. Mondmotoriekmaterialen (zoals rietjes, watjes, rozijnen, bekertjes, hagelslag);
  4. Concreet materiaal (zoals duplo, speelgoedkeukenspullen, knuffels, plastic dieren).

Als je kind naar een logopedist gaat werken ze meestal met logopedisch oefenmateriaal. Zeker als je kind ouder is dan 5 jaar. Toch probeert de logopedist er altijd wel iets leuks van te maken: zo kun je van de werkbladen een ganzenbord, memorie of zelfs een lottospelletje maken.

Concreet materiaal voor jonge kinderen

Als je kind jonger is dan 5 jaar is het gebruikelijk om concreet materiaal tegen te komen tijdens de behandeling. Het is soms een uitdaging om aan tafel te werken als je nog niet zo lang kan focussen op een oefening. Natuurlijk is het ook veel leuker om te spelen met een keukentje, blokken of een speelgoedkassa als je kind bij de logopedist komt!

Maar de échte bofkonten bij logopedie zijn toch wel de kinderen die de mondmotoriek komen versterken.

De echte bofkonten: mondmotoriek

Hiervoor gebruiken we allerlei materialen: van hagelslag en rozijnen tot appelmoes, koekjes en zure matten. Sommige kinderen mogen met hun eigen boterham, koekjes of fruit bij de logopedist oefenen.

Wat leren we dan met al dat eten? Bijvoorbeeld hoe je tongpunt achter je tanden kan blijven.

Leg maar eens een hagelslag of rozijn op je tongpunt en druk deze tegen het bobbeltje achter je boventanden. Nu voel je tot hoe ver je tongpunt mag als je gaat praten of slikken. Door kinderen het drukplekje te laten voelen, kunnen ze het uiteindelijk makkelijker onthouden!

Deel je tips

Wat heeft jouw kind deze week bij de logopedist geoefend? Vond hij/zij het leuk om het op die manier te oefenen? Als ze thuis nog een leuk spel hebben dat ze mee willen nemen naar logopedie is dat hartstikke welkom. Vinden wij ook leuk!

 

Meer weten over logopedie? Neem contact op met onze praktijk voor logopedie en dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2