Een stem die overeenkomt met je identiteit: stemtherapie bij transgenders
Een stem die overeenkomt met je identiteit: stemtherapie bij transgenders
Een stem die overeenkomt met je identiteit: stemtherapie bij transgenders
Je stem heeft invloed op allerlei aspecten in je leven. Goed stemgebruik kan een presentatie kracht bijzetten, je emoties op de juiste manier overbrengen en een stukje van je karakter laten zien. Je stem is dan ook een belangrijk aspect van je identiteit. Voor een transpersoon kan de stem in transitie een groot pijnpunt zijn. Het is dan ook niet gek dat de logopedist een grote rol speelt in deze transitie.
Onze specialist stem Joanne van der Lugt heeft dan ook recent een cursus in stemtherapie bij transgenders gevolgd. De cursus helpt in de zoektocht naar de ideale stemklank voor transcliënten. Maar naast dat komen ook onderwerpen als genderidentiteit en de link met mindset aan bod, de verschillen tussen een mannen- en vrouwenstem en andere aspecten waar de logopedist aan kan werken. “Ik leerde hoe ik stemtraining aan kan bieden aan transpersonen. De stem is vaak een moeizaam punt. Zelfs wanneer je van de buitenkant helemaal tevreden bent hoe je er als trans man of transvrouw uitziet, kan de stem het biologische geslacht ‘verraden’.” Legt Joanne uit. “En dit is iets wat heel veel transpersonen als ontzettend lastig ervaren.”
Een stemgeluid dat bij je identiteit past
Het trainen van de stem is dus van groot belang. “Transpersonen durven niet te telefoneren of uit zichzelf een gesprek te beginnen, omdat ze bang zijn vreemd aangekeken te worden. Gelukkig kunnen we deze stemtherapie al in een vroeg stadium doen.” Het gehele transitietraject duurt minimaal twee jaar, maar het trainen van de stem kan al in de allereerste fase beginnen. In veel gevallen start de logopedie al voor eventuele hormoonbehandelingen. “Transmannen kunnen testosteron krijgen dat de stem verlaagd, maar zonder logopedie mis je de controle op deze grote verandering wat de stem oncontroleerbaar kan maken. Logopedie geeft grip op de stem en geeft ook transvrouwen of non-binaire personen de kans om de stem op zo’n manier te trainen dat het stemgeluid bij hun identiteit past.”
Training om het stemgeluid te vormen
Tijdens de behandeling wordt vooral ingegaan op stemverplaatsing: welke toonhoogte wordt er op dit moment gesproken, en welke toonhoogte is gewenst? “We kijken waar een cliënt zijn stem plaatst, waardoor de stem op een bepaalde manier gaat klinken. Zo kunnen we de stem vervolgens trainen om lichter of zwaarder te klinken, waardoor de stem overeen gaat komen met hoe de cliënt zich vanbinnen voelt.”
Van start met een stemtransitietraject? Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010