Hoe ziet een logopedische behandeling eruit?
Hoe ziet een logopedische behandeling eruit?
Hoe ziet een logopedische behandeling eruit?
‘De juiste zorg voor een betere verbinding met elkaar’. Die slagzin geeft ons al jarenlang richting. Dat is namelijk waar het ons allemaal om gaat. Verbinding staat of valt met de mogelijkheid tot communiceren. Of dit nu om het spreken, lezen, schrijven of begrijpen gaat.
Maar hoe ziet een logopedische behandeling er eigenlijk uit?
Iedere cliënt komt met een andere reden. Volwassenen die het stemgebruik willen verbeteren, kinderen die worstelen met stotteren of de gevolgen van Schisis, of moeders met jonge kinderen waar het eten en drinken niet gaat zoals ze graag zouden zien. Iedere cliënt en ieder probleem is anders. Wat wel in alle situaties gelijk is, is de mogelijkheid tot het vinden van een oplossing.
Behandeling logopedie bij Connect Logopedie en Dyslexie in Zwolle
In de meeste situaties wordt een behandeltraject binnen Connect Logopedie en Dyslexie gestart. Dit behandeltraject ziet er voor verschillende problematieken anders uit, maar over het algemeen kun je dit van ons verwachten:
1. Een intakegesprek
Tijdens de eerste afspraak, het intakegesprek, bespreken we samen wat de hulpvraag is, waar de problemen vandaan zouden kunnen komen en wat de verwachting van de client is tav de behandeling. Dit intakegesprek is altijd samen met de ouders en het kind.
2. Het behandelplan
Op basis van de antwoorden die we tijdens het intakegesprek gekregen hebben gaan we over tot het uitwerken van een behandelplan. Het behandelplan verschilt per cliënt en wordt dus altijd op maat gemaakt! De ene keer kan het gaan om een kind dat het moeilijk vindt om bepaalde klanken zoals de /s/ en de /r/ goed uit te spreken, terwijl een ander kind juist bij Connect komt met lees- en spellingproblemen. En dit is natuurlijk niets anders voor volwassenen!
Behandelplannen worden dan ook vanuit de professionele kijk van de logopedist, maar in samenspraak met de cliënt opgesteld en in gang gezet. t. Is het belangrijk om bepaalde klanken te oefenen, gaan we samen aan lettergrepen werken of gaan we aan de slag met de Taal in Blokjes methode?
3. De behandelmethode
Voor sommige problematieken zijn er speciale behandelmethodes die het aanleren van nieuwe skills een stuk makkelijker maken. Voor lees- en spellingproblemen gebruiken we bijvoorbeeld de methode Taal in Blokjes, terwijl we voor problemen met de articulatie aan een spiegel soms al voldoende hebben.
Wat overal centraal staat is dat we altijd spelenderwijs leren. We passen ons aan op het karakter van onze cliënt. De ene cliënt heeft behoefte aan wat grappen en grollen op zijn tijd, terwijl de andere cliënt juist direct met volle focus aan de slag wilt. Het zoeken naar de juiste ingang en benadering vergroot de kans op ontwikkeling. Ieder kind is anders en daar passen wij ons met veel plezier op aan.
Handige weetjes over de logopedische behandeling
Nu is het natuurlijk fijn om vast een idee te hebben van hoe een behandeltraject eruit ziet, maar we begrijpen het helemaal als er nog tientallen vragen bij je op komen. Hoe lang duurt zo’n behandeling, moeten wij er als ouders altijd bij zijn en hebben we überhaupt een verwijzing nodig? Je kunt flink wat antwoorden terugvinden in de FAQ op onze website, en we nemen ook hier vast wat vragen en antwoorden met je door!
-
Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt gemiddeld ca. 20 minuten en in de meeste situaties vindt de behandeling één keer per week plaats.
-
Moet mijn kind bij de intake aanwezig zijn?
Ja, dit is verplicht én ontzettend belangrijk zodat wij een goede indruk krijgen van je kind.
-
Waar vinden behandelingen plaats?
Behandelingen kunnen plaatsvinden op de school van je kind, of op onze hoofdlocatie. In sommige situaties kan een logopedist ook bij je thuis komen. Dit gaat dan in overleg met de huisarts.
-
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig* om een logopedische behandeling te starten. Je kunt zelf contact met ons opnemen. Wij hebben met de meeste zorgverzekeraars** contracten afgesloten, wat betekent dat de volledige behandeling bijna altijd vanuit de basisverzekering vergoed wordt.
-
Moet ik zelf iets voor de behandeling betalen?
Nee, over het algemeen niet. De meeste zorgverzekeraars vergoeden logopedie volledig vanuit de basiszorgverzekering. Dit betekent dat wij de behandelingen direct bij de zorgverzekeraar declareren**.
-
Moet ik als ouder altijd bij de behandeling zijn?
In principe verwachten we dat ouders minimaal 50% van de behandelingen aanwezig zijn. Dit kan in sommige situaties niet haalbaar zijn. De logopedist zal hier altijd samen met ouders goede afspraken over maken. Want naast ouderaanwezigheid is het nog belangrijker dat ouders betrokken zijn bij het proces van hun kind. Door samen met de logopedist te zoeken naar manieren om thuis te oefenen, mee te kijken en mee te doen tijdens de behandeling, is de kans groter dat het logopedische doel snel wordt behaald. De logopedist is de specialist op het gebied het logopedische probleem. De ouder is de specialist van het kind. De samenwerking hierin is dus erg belangrijk!
-
Hoe zit het met huiswerk?
De logopedist geeft na elke behandeling oefeningen of adviezen mee naar huis. Het is erg belangrijk dat hier thuis actief mee aan de slag gegaan wordt. Alleen deze samenwerking maakt dat er voldoende resultaat wordt behaald. Wanneer het huiswerk gemaakt is kunnen we sneller voortgang maken tijdens de behandeling.
* Met uitzondering van zorgverzekeraar CZ
** kijk voor het actuele overzicht van gecontracteerde zorgverzekeraars op www.connectlogopedie.nl/vergoeding/
Denk je dat je kind logopedische hulp nodig heeft? Trek dan op tijd aan de bel. Hoe eerder je begint hoe beter! Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.