Blog: De late prater: wat is ‘normaal’?

header-curve-white

Blog: De late prater: wat is ‘normaal’?

De late prater: wat is ‘normaal’?

Ik kom ze regelmatig tegen in de praktijk. De kinderen die laat beginnen met praten. Ouders herkennen dit beeld vaak van broer of zus en soms zelfs bij zichzelf: ‘Ik was ook een late prater, maar het is met mij ook allemaal goed gekomen’. Maar wat is een reden of wanneer is een moment om aan de bel te trekken?

Wat is een late prater: de theorie

Eerst een beetje theorie. De late talkers (late praters) zijn kinderen die tot een jaar of 2 vrijwel niet spreken. In de literatuur wordt vaak gesproken over late praters wanneer het kind met 2 jaar maximaal 10 woorden kan benoemen. Deze kinderen hebben meestal ook meer tijd nodig voor het leren van nieuwe taal. Deze groep late talkers, kunnen onderverdeeld worden in de volgende groepen:

  1. De echte late bloomers, Zij beginnen laat met praten, maar begrijpen voor deze periode al wel veel taal. Meestal maken zij een inhaalslag vanaf ongeveer 2 jaar totdat zij op het gemiddelde niveau zitten. Bij deze kinderen zijn er voldoende communicatieve intenties aanwezig.
  2. Bij de truly delayed talkers (echte vertraagde praters) blijven de problemen in de taal en blijft de inhaalslag uit. Deze kinderen hebben ook vaak minder communicatieve intenties.

Wat zijn dan communicatie intenties?

Bij een communicatieve intentie gebruikt een kind een handeling (non verbaal: bijvoorbeeld mimiek en wijzen) of een uiting (verbaal: woorden of geluiden) om een ander iets duidelijk te maken. Kinderen doen dit al vanaf baby af aan. Kinderen huilen of maken geluidjes om contact te maken en te vertellen wanneer ze zich niet fijn voelen. De communicatieve intenties erg belangrijk voor de taalontwikkeling. Fundamenten voor goede communicatieve intenties zijn:

  • Oogcontact
  • Wisseling van blikrichting (van objecten naar personen)
  • Aandacht voor gesproken taal
  • Beurtgedrag
  • Initiatief
  • Luisterhouding

Vragen?

Twijfel je of de taalontwikkeling van je kind wel goed op gang komt? Neem dan eens contact op met je logopedist. Wij kunnen de spraak-taalontwikkeling beoordelen, en ook de communicatieve intenties.

Ook nu, met COVID-19, kan je gewoon bij Connect logopedie terecht. In zowel, Zwolle, Hardenberg als Dedemsvaart staan wij voor je klaar. Dit alles uiteraard volgens de RIVM richtlijnen. Je logopedist informeert je hier graag over.

Bron:

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2