Blog: Wees lief voor je oren: voorkom gehoorbeschadiging
Blog: Wees lief voor je oren: voorkom gehoorbeschadiging
Blog: Wees lief voor je oren: voorkom gehoorbeschadiging
De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies is blootstelling aan lawaai. Ongeveer 1,1 miljard mensen tussen 12 en 35 jaar (dit is één op de zeven mensen!!) lopen groot risico op gehoorschade als gevolg van blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus. Lawaaislechthorendheid kan op verschillende manieren ontstaan. Plotseling, door een harde knal, of geleidelijk, wat vaker voorkomt. Onze oren worden dan te vaak en te lang blootgesteld aan harde geluiden. Dit risico wordt met name gevormd door langdurig gebruik van smartphones en door het bezoeken van uitgaansgelegenheden. Ook zijn er andere oorzaken die tot lawaaislechthorendheid leiden.
Lawaaierige omgevingen
Of je nu houdt van volleybal, bodypump of crossfit, de kans is groot dat jij wekelijks een bezoekje brengt aan de sportschool/sporthal. De pompende bassen en snelle ritmes zorgen ervoor dat we fysiek beter presteren maar de volumes zijn vaak ongekend. Daarnaast worden de muziekinstallaties in de auto’s steeds beter. Geluiden in kleine ruimtes zijn intensiever en door het geluid van de razende banden op de weg heb je de neiging om het geluid op het hoogste niveau te zetten. Ook tijdens je werk kan je te maken hebben met een lawaaiige omgeving door bijvoorbeeld gereedschappen en machines.
Bewust van je geluidsomgeving
Het is van belang om je bewust te zijn van je geluidsomgeving. Een normaal gesprek staat gelijk aan ongeveer 60 decibel (dB). Geluiden van 60 dB kunnen niet leiden tot schade. Geluiden boven de 80 dB zijn echter wel schadelijk. Vermijd daarom plekken waar het geluidsniveau boven deze aantal dB is of zorg voor voldoende bescherming. Een rockconcert bijvoorbeeld zorgt voor ongeveer 120 dB, wat betekent dat er na blootstelling van enkele minuten al kans op beschadiging ontstaat.
Tips om je oren te beschermen
Om lawaaislechthorendheid te voorkomen is het van belang om je gehoor tegen lawaai te beschermen. Deze tips zijn handig om in gedachte te houden op het moment dat je muziek gaat luisteren, naar een concert, festival of disco gaat of in andere lawaaierige omgevingen bevindt:
- Ga nooit te dicht bij de luidsprekers staan.
- Neem regelmatig een geluidspauze. Het helpt om regelmatig even uit het geluid te stappen en niet urenlang in een omgeving met hard geluid te verblijven. Door dit regelmatig een kwartiertje te doen geef je je oren de tijd om te herstellen.
- Draag goede oordoppen. Vaak wordt er gedacht aan gele wegwerpoordoppen. Deze zijn niet comfortabel en maken de muziek dof. Maar je kunt ook kiezen voor oordoppen met een geschikte filter. De muziekbeleving blijft hetzelfde.
- Begrens het geluidsvolume. Dit is mogelijk bij producten van Apple.
- Gebruik een koptelefoon in plaats van oordopjes. Oordopjes leidt eerder tot schade aan het gehoor, omdat oordopjes in het oor en dus dichter bij het trommelvlies worden gedragen. Ook is het lastig met oordopjes om het omgevingsgeluid te blokkeren, waardoor je snel geneigd bent het volume hoger te zetten.
- Zet je muziekapparaat nooit op het maximale volume. Sommige muziekspelers kunnen een geluidsniveau van 115 decibel bereiken. Dit is ongeveer net zo luid als een rockconcert.
Zoals je leest, kun je al met een aantal kleine aanpassingen verschil maken. Dus wanneer je nog lang wilt genieten van alle geluiden om je heen, wees dan lief voor je oren.