Wat als mijn kind niet alles eet?

header-curve-white

Wat als mijn kind niet alles eet?

Het kan frustrerend en soms wat zorgwekkend zijn als je kind niet alles op zijn bord wil eten. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gezond en gevarieerd eet, maar soms lijkt dat een onbereikbare droom. Hoe ga je om met een kieskeurig etertje?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat dit een veel voorkomend probleem is. Bijna alle kinderen vertonen op een bepaald moment kieskeurig eetgedrag. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling en hoeft niet per se een teken van een onderliggend probleem te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen op een bepaalde leeftijd specifieke kleuren in hun eten vermijden? Dit was ooit een belangrijk overlevingsmechanisme: felgekleurd voedsel kon namelijk giftig zijn!

Wat maakt een kind een kieskeurige eter?

Kieskeurige eetgewoonten kunnen allerlei redenen hebben, het is dan ook belangrijk om geduld te hebben en de situatie met rust en begrip te benaderen. Dwang of straf zullen het probleem alleen maar verergeren. In plaats daarvan kun je beter proberen om de eetgewoonten van je kind op een positieve manier te beïnvloeden.

Een belangrijk advies is om de maaltijden ontspannen en plezierig te houden. Zorg voor een rustige eetomgeving zonder afleiding van televisie of tablets. Moedig je kind aan om zelf te helpen met het bereiden van het eten; dat maakt het natuurlijk extra speciaal! Bied kleine porties van verschillende mogelijkheden aan en laat je kind zelf bepalen hoeveel het wil eten.

Zelfstandig kiezen en variatie in aanbod

Variatie in het aanbod is dan ook erg belangrijk. Probeer verschillende groenten, fruit en andere gezonde opties aan te bieden. Soms moet een kind een nieuw voedsel wel tien keer proberen voordat hij het lekker vindt. Blijf geduldig en creëer een sfeer waarin je kind zich veilig en op zijn gemak voelt om nieuwe dingen te proberen. Geef je kind zelfstandigheid door een plank in een (laag) keukenkastje of een plank in de koelkast in te richten met een variatie aan keuzes aan voedsel. Zo kan je kind zelfstandig op zoek naar iets wat zijn lichaam op dat moment nodig heeft, en is hij mogelijk meer gemotiveerd om nieuwe dingen te proberen. Wist je bijvoorbeeld dat veel kinderen van nature ‘grazen’? In plaats van de ‘Hollandse’ drie maaltijden per dag, eten veel kinderen liever de hele dag door kleinere porties.

Invloed van leeftijd en ontwikkelingsfase

Laten we ook de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind niet vergeten. Peuters en kleuters hebben simpelweg vaak een kleinere eetlust en zijn kieskeuriger dan oudere kinderen. Naarmate ze ouder worden, kan het eetgedrag vaak vanzelf verbeteren. Het belangrijkste is om geduldig, positief en creatief te blijven. Met de juiste aanpak kan je kind zijn eetgewoonten op een natuurlijke manier verbeteren. Blijf vertrouwen hebben en geniet van de momenten waarop je kind wel enthousiast is over het eten.

Mocht het eetprobleem aanhouden of verergeren, of zit je met twijfels? Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2