Waarom stotteren mensen?
Waarom stotteren mensen?
Waarom stotteren mensen?
Wist je dat er wereldwijd zo’n 60 miljoen mensen stotteren? Hoewel het stotteren vaak op jongere leeftijd begint en in veel gevallen vanzelf overgaat, blijft het soms een onopgelost obstakel. Stotteren is namelijk geen aangeleerd gedrag dat ontstaat vanuit stress of onzekerheid: de oorzaak van stotteren ligt in de hersenen.
Veel mensen hebben geen idee van de processen die betrokken zijn bij het vormen van woorden. En toch moeten je hersenen meerdere stappen doorlopen voordat een goed gevormd woord uit je mond komt:
- Eerst wordt er een idee gemaakt in de hersenen. Je bedenkt je wat je wilt zeggen.
- De hersenen moeten dit idee vervolgens weer omzetten in woorden en klanken.
- Deze informatie wordt vervolgens als een bliksemflits door de zenuwbanen geleid om een seintje te geven aan de spieren die nodig zijn om deze klanken te produceren.
- Vervolgens moet iedere spier op het juiste moment de juiste beweging maken. En dan hebben we het niet over een paar spieren: om goed te kunnen spreken zijn meer dan 100 (!) spieren nodig.
Honderd spieren! Dat zijn er nogal wat. En dit is waar het bij iemand die stottert vaak ook mis gaat. Bij iemand die stottert, gaat de samenwerking tussen deze spieren niet soepel. Het woord zit wel in het hoofd, maar de seintjes gaan niet snel genoeg naar de nodige spieren om het op de juiste manier uit te spreken.
Miscommunicatie tussen hersenen en spieren
Een miscommunicatie tussen de hersenen en de benodigde spieren om klanken en woorden uit te brengen dus. Klanken blijven hangen, worden herhaald of het valt even helemaal stil. Misschien maak je bewegingen om het woord ‘eruit te duwen’, vermijd je lastige woorden, of spreek je simpelweg minder. Zoals je inmiddels wellicht al wel gemerkt hebt, kunnen emoties, stress en vermoeidheid het stotteren (tijdelijk) verergeren.
Wist je dat je niet stottert wanneer je zingt? Stotteren staat of valt met de ontspanning die ervaren wordt.
Wat is de oorzaak van stotteren?
In sommige gevallen treedt het stotteren in de peuter- of kleutertijd op en verdwijnt het ook vanzelf weer. En soms verdwijnt het stotteren simpelweg niet. De oorzaak ligt in de communicatie tussen de hersenen en de spieren die nodig zijn om woorden vloeiend uit te spreken. Stotteren is dan ook niet iets wat door de jaren heen ontstaat: voor veel mensen zit het in de genen. Daarnaast kunnen ook traumatische ervaringen op jonge leeftijd de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en vervolgens mogelijk tot stotteren leiden.
Hoe langer er met stotteren geworsteld wordt, hoe lastiger het wordt. Na verloop van tijd kan het stotteren zelfs uitgelokt worden of verergeren door triggers als twijfel, onzekerheid of stress.
Het is in deze situaties dat de hulp van een logopedist een grote rol kan spelen. De logopedist kan je antwoord geven op alle twijfels. Is interventie al nodig, of wachten we het nog even af? Monitoren we de situatie op afstand, of gaan we direct over tot behandeling?
Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.