Item 3

PROMT behandelmethode bij Connect logopedie

Onlangs hebben onze collega logopedisten Alina Huissoon en Inge Reitsma de cursus PROMPT afgerond. Zij hebben de drie daagse cursus gevolgd in Eindhoven.

PROMPT staat voor Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets. Het is een tactiel-kinetische benadering voor de behandeling van stoornissen in de spraakproductie. De logopedist gebruikt hierbij een hand voor steun aan het hoofd van de cliënt. De andere hand wordt gebruikt om in het gezicht de spieren aan te raken om zo de spraakbewegingen en om posities van de klanken aan te duiden. PROMPT zorgt ervoor dat de logopedist van buitenaf hulp biedt aan de cliënt bij het vormen van klinkers en medeklinkers door de lippen, kaak of tong in de juiste positie te zetten om de klank te laten vormen. Zo ervaart de cliënt de juiste volgorde van bewegingen die nodig zijn voor de spraakklanken en woorden.

PROMPT wordt wereldwijd toegepast door de logopedisten, maar richt zich dan wel op de specifieke taal en klanken. In dit geval hebben Alina en Inge PROMPT Nederlands gevolgd.

De PROMPT techniek vormt hiermee een waardevolle toevoeging voor Connect logopedie bij het logopedisch handelen bij spraakstoornissen. Er worden goede resultaten gemeld bij zowel kinderen als volwassenen en bij onder andere articulatiestoornissen, verbale ontwikkelingsdyspraxie, spraakapraxie en spraakontwikkelingsstoornissen.

Meer informatie over de PROMT techniek bij Connect logopedie? Wij staan u graag te woord.