DSC05943

Even stilstaan bij… Parkinson

Elk jaar op 11 april is het tijd om wereldwijd aandacht te besteden aan Parkinson. Waarom? Omdat het de geboortedag is van James Parkinson, de man die in 1817 zijn beroemde publicatie "An Essay on the Shaking Palsy" schreef. Dankzij zijn werk wordt Parkinson nu internationaal erkend als een ziekte.

Maar wat houdt Parkinson eigenlijk in? Parkinson is een neurologische aandoening die de motoriek van mensen beïnvloedt. Een van de meest voorkomende symptomen is het trillen van de handen, maar Parkinson kan ook stijfheid, langzame bewegingen en evenwichtsproblemen veroorzaken. Het kan een flinke impact hebben op het dagelijks leven van mensen die eraan lijden.

Logopedie bij Connect en Parkinson: hoe dan?

Er zijn verschillende behandelopties en ondersteunende therapieën beschikbaar voor mensen met Parkinson. Eén van die therapieën is logopedie. Misschien denk je bij logopedie vooral aan kinderen met spraakproblemen, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van mensen met Parkinson.

Praten, kauwen en slikken kunnen namelijk lastiger worden voor mensen met Parkinson. Het verliezen van speeksel komt ook vaak voor. Dit kan leiden tot ongemak en moeilijkheden bij het eten en communiceren. En dat is waar de logopedist van Connect om de hoek komt kijken.

Spraak, slikken en kauwen verbeteren

De logopedisten bij Connect zijn specialisten op het gebied van spraak, taal, stem, gehoor, kauwen en slikken. Zij kunnen mensen met Parkinson helpen om hun spraakvermogen te behouden of verbeteren, en om beter te kunnen slikken en kauwen. Ze kunnen ook tips en oefeningen geven om het verlies van speeksel te verminderen.

Maar niet alleen de persoon met Parkinson kan baat hebben bij logopedie. Ook partners en andere naasten kunnen profiteren van de expertise van de logopedist. Zij kunnen leren hoe ze de persoon met Parkinson kunnen ondersteunen en begrijpen, en hoe ze de communicatie kunnen verbeteren.

Dus, op deze Wereld Parkinson Dag, laten we even stilstaan bij de mensen die te maken hebben met deze ziekte. Laten we hun strijd erkennen en waarderen. Ken je iemand met Parkinson of dementie en ben je benieuwd naar de mogelijkheden tot logopedie bij Connect? Neem contact met ons op!