Hulp na een beroerte: hoe kan een logopedist helpen?

header-curve-white

Hulp na een beroerte: hoe kan een logopedist helpen?

Hulp na een beroerte: hoe kan een logopedist helpen?

Vandaag is het 14 mei: de Europese Dag van de Beroerte. Een dag om bewustzijn te creëren over beroertes en hoe ermee om te gaan. Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, of wanneer er een bloeding in de hersenen optreedt. Een beroerte is niet niks: het kan je leven volledig op zijn kop zetten. Opeens kun je grote problemen hebben met eten en drinken, met als gevolg dat je je regelmatig verslikt. Ook kan het moeilijk zijn om goed te spreken en uit je woorden te komen. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen deze problemen soms blijvend zijn.

De meeste mensen denken bij een logopedist aan spraakproblemen, maar wist je dat ze ook kunnen helpen bij slikproblemen? Een logopedist is een specialist in taal en spraak, en dat betekent dat ze ook kunnen helpen bij zowel het herstel als het omgaan met de nieuwe situatie na een beroerte.

Hoe helpt een logopedist van Connect na een beroerte?

Een beroerte kan opeens voor grote problemen zorgen in het eten en drinken, het slikken, het spreken en de taal. Gelukkig staat de logopedist klaar om te helpen

  • Afasie
    Mensen met afasie hebben moeite met taal. Dit betekent dat ze soms moeite hebben om woorden te begrijpen en de juiste woorden te vinden. Het kan ook lastig zijn om goede zinnen te maken. Hoewel iemand met afasie de letters en woorden kan zien, kan lezen en schrijven toch moeilijk zijn. De gespecialiseerde logopedisten Bij Connect kunnen oefeningen geven om het begrijpen, spreken, lezen en schrijven te verbeteren. Ze leren de patiënt en hun directe omgeving hoe ze op een andere manier met elkaar kunnen communiceren dan voorheen.
  • Dysartie
    Bij dysartrie is de spraak niet duidelijk. Het kan lijken alsof de patiënt met een dubbele tong spreekt. Soms klinkt het alsof de patiënt door de neus praat of dat er problemen zijn met de coördinatie tussen stem en ademhaling. Hierdoor kan de stem niet helder klinken en kan er niet genoeg adem zijn om een volledige zin uit te spreken. Dit komt doordat bepaalde spieren die betrokken zijn bij het spreken niet goed werken. Het spreken kan ook te snel gaan en met onregelmatige pauzes. Soms is de spraak erg moeilijk te verstaan. Maar het begrip van taal is wel goed. Een logopedist onderzoekt het gevoel en de werking van de spieren in het hoofd en de hals. Door behandeling kan de verstaanbaarheid verbeterd worden. De patiënt leert door oefeningen optimaal gebruik te maken van zijn/haar eigen mogelijkheden.
  • Slikstoornis
    Slikken is eigenlijk best wel complex. Er zijn zoveel spieren bij betrokken! Je mond moet goed kunnen openen en sluiten, en het gevoel rondom je mond moet normaal zijn. Na een beroerte kunnen er echter problemen ontstaan bij het slikken, zoals het verliezen van speeksel doordat de spieren aan de aangedane kant niet meer zo sterk zijn. Ook kan de slikreflex vertraagd of zelfs afwezig zijn, waardoor voedsel niet goed door de slokdarm kan gaan. Dit kan leiden tot verslikken, waarbij vocht of voeding in de luchtpijp terechtkomt. Gelukkig kan een gespecialiseerde logopedist bij Connect de oorzaak van de slikstoornis opsporen met een uitgebreid slikonderzoek. Ze kunnen ook bepalen in welk deel van het slikproces het probleem zit. Door te oefenen kan het slikken verbeterd worden.

Herstel na een beroerte bij Connect

Logopedie kan het spontane herstel van een beroerte goed stimuleren. Logopedie na een beroerte is hard werken, maar het is de moeite waard. Samen zetten we ons in voor een goed herstel. Wil je meer weten over de behandelmogelijkheden na een beroerte? Neem contact met ons op!

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2