DSC_0016-2

5 tips om heesheid na de feestdagen te voorkomen (of verminderen)

Wil je verbaal communiceren – dan moet er stemgeluid geproduceerd worden. Klinkt logisch, toch? En toch gaat daar stiekem best een proces aan vooraf. Het stemgeluid wordt geproduceerd in de stembanden: twee plooien die in trilling kunnen worden gebracht door uitgeademde lucht. Het is vervolgens de trilling van deze stemplooien die het stemgeluid creëren.

Dit soort functies werken, net als ademen, over het algemeen vanzelf. Maar worden er de hele dag gekke stemmetjes gebruikt door de kinderen, of moet je dagenlang flink schreeuwen om boven de muziek (of het vuurwerk) uit te komen? Dan kunnen de stembanden overbelast raken en wordt de stem hees of schor.

Bij een paar dagen heesheid tijdens, of na de feestdagen, hoeven de alarmbellen nog niet te gaan rinkelen. Sterker nog: je kunt ook zélf stappen nemen om de stemproblematiek mogelijk te verminderen, of grotere problematiek te voorkomen. Zowel voor jou, als voor je kind!

5 tips om stemproblematiek te voorkomen

We hebben een aantal praktische, makkelijk toepasbare tips voor je bij elkaar gezet. Extra handig tijdens de feestdagen 😉

Tip 1: minimale ruis

Zorg bij het spreken voor minimale ruis in de omgeving. Zorg bijvoorbeeld dat de televisie of radio uit staat wanneer je in gesprek bent. Zo hoef je niet te worstelen en je stem te verheffen om boven de televisie of radio uit te komen.

Tip 2: uitdroging voorkomen

Wist je dat je stembanden uit kunnen drogen? Zorg dat je gedurende de dag genoeg vocht binnenkrijgt zodat je stembanden niet uitdrogen. Dit is belangrijk om je stembanden goed te kunnen gebruiken tijdens het spreken!

Tip 3: vermijd dropjes

Wist je dat dropjes je keel extra kunnen irriteren? Laat ze dan ook gewoon lekker staan. Drink liever water met honing om je keel te verzachten!

Tip 4: lekker rechtop

Neem een goede, rechte houding aan als je spreekt! Lekker inzakken na het kerstdiner is helemaal te begrijpen, maar probeer de riem los te doen en gewoon recht te blijven zitten. Bij een ingezakte houding heb je minder ruimte om goed in te ademen, waardoor je stemgeluid moeizamer wordt geproduceerd. Stemgeluid wordt immers geproduceerd door uitgeademde lucht, tussen de stembanden door, die de stembanden in trilling brengt.

Tip 5: niet fluisteren

Mocht je nou tóch last krijgen van je stem, fluister dan niet! Het fluisteren zorgt voor extra spanning op de stembanden. Spreek liever met een zo normaal mogelijk stemvolume.

 

Heb jij, of heeft je kind, langer last van stemproblemen zoals heesheid of schorheid? Dan kun je via de Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL) of via een verwijzing, een intakegesprek bij Connect Logopedie en Dyslexie inplannen om te kijken of behandeling nodig is. Heb je twijfels, of zit je met vragen? Neem contact op met Connect logopedie & dyslexie via info@connectlogopedie of 038-4202010.