DSC_0077

Een locatie met verleden

In september 2019 was het dan eindelijk zover: het team van Connect betrok het souterrain van de nieuwe hoofdlocatie aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. Een locatie met maar liefst drie behandelkamers, twee kantoorruimten, toiletten, vergaderruimtes, een grote keuken, geweldige tuin en… Een indrukwekkend verleden.

1872: de bouw van dit monumentale pand

Het was in 1872 (!) dat Graaf Hendrik Otto van Limurg Stirum en zijn echtgenote Frederike Henriette Nobel opdracht gaven voor het ontwerpen en bouwen van het vrijstaande herenhuis. Gelukkig duurde de bouw niet lang: in 1872 - 1873 was het herenhuis van ruim 2500 m2 groot gebouwd.

De keuken en personeelsverblijven zaten in het souterrain: waar Connect vandaag de dag gevestigd is.

Vier kinderen geboren

Sinds de bouw in 1872 zijn er maar liefst vier kinderen in dit prachtige pand geboren. In 1876 wordt Jennij Sara geboren, dochter van Graaf Hendrik Otto van Limurg Stirum en Frederike Henriette Nobel. Helaas slaat het noodlot toe en overlijdt zij als ze een maand oud is. Een jaar later krijgt het echtpaar een zoon: Charles Louis Adrien Just.

Na de scheiding van de Graaf en zijn echtgenote, woonde tussen 1907 en 1920 Petrus Dorhout-Mees in het huis, de toenmalig burgemeester van Zwollerkerspel. Zijn vrouw beviel er in 1909 van een gezonde tweeling.

Sociaal werk door Sint-Catharina

Nadat het pand door vele welgestelde families en hun personeel van leven en liefde werd voorzien, en de wandelgangen dagelijks vulden met het gelach van spelende kinderen, werd het pand in 1933 verkocht aan zakelijke eigenaar Warner en van der Biezen. Deze stelden het pand direct beschikbaar aan de Dominicanessen van het Sint-Catharina-Apostolaat. De zusters deden er sociaal werk, zamelden kleding in voor gezinnen, hielpen arme bewoners van Zwolle en boden onderdak aan alcoholistes.

Wonen, uiterlijke verzorging en zorg

Tegenwoordig is pand al een aantal jaren in eigendom van de huidige eigenaar, waar wij het prachtige souterrain van mogen huren. De bovenste twee verdiepingen dienen nog steeds als woonruimte en vandaag de dag, eeuwen later, wordt het pand nog steeds gewaardeerd, en vullen de gangen zich nog altijd met het gelach van spelende kinderen.