Connect logopedie spiegel

Blog: Wat zeg je?

Laurel v.s. Yanny

Heb je een paar jaar geleden de discussie meegekregen over de jurk die het internet domineerde? De vraag waar het allemaal om draaide was: wat is de kleur van de jurk? Onlangs ging er iets vergelijkbaars rond op het internet. Dit keer was het een geluidsfragmentje die een discussie oplaaide. Mensen bleken twee verschillende namen te horen, namelijk ‘Laurel’ en ‘Yanny’. Niet gehoord? Klik hier voor een linkje naar het fragment. Wat hoor jij?

Verklaring

Inmiddels zijn er meerdere wetenschappelijke verklaringen te vinden op internet. Het komt er in het kort op neer dat beide namen waarschijnlijk door elkaar zijn gemixt, één op een hoge frequentie en de ander op een lage frequentie. De verhouding tussen deze frequentie ligt precies op een grens waarop veel mensen gehoorverlies krijgen. Daarom hoort de ene helft Laurel en de andere helft Yanny. Leeftijd kan hierbij ook een rol spelen. Jongere mensen lijken vaker Yanny te horen, omdat deze naam op een hogere frequentie zit. Oudere mensen horen vaker de naam Laurel, de naam die op een lagere frequentie zit. Het bereik van je gehoor gaat achteruit naarmate je ouder wordt.

Communicatie

De discussie over welke naam er in het fragmentje gezegd wordt, is een mooi voorbeeld van de belangrijke rol die het gehoor speelt in communicatie. Misverstanden kunnen ontstaan als de ontvanger iets anders hoort dan de zender bedoelt. Communicatie bestaat voor een groot deel uit luisteren. Je reactie heeft invloed op wat je hoort. Kinderen leren praten door veel na te doen en te imiteren. Als het gehoor van een kind (tijdelijk) verminderd is, heeft dit veel invloed op de ontwikkeling van het spreken en de taal. Het kind moet zichzelf en de omgeving kunnen horen om de eigen gesproken taal te kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om het gehoor zo snel mogelijk te laten testen als er twijfels zijn. Het gehoor kan bijvoorbeeld aangetast zijn door verkoudheid of oorontstekingen.

Hoe weet ik of mijn kind goed hoort?

Oudere kinderen kunnen het zelf aangeven als ze niet goed horen, maar dit is bij jongere kinderen niet het geval. Mogelijke signalen van een verminderd gehoor kunnen zijn:

  • Het kind reageert niet als er zacht iets tegen hem gezegd wordt
  • Het kind wil het geluid van de televisie/iPad steeds harder zetten
  • Onduidelijke spraak; het verkeerd uitspreken van woorden
  • Het kind heeft last van vermoeidheid of hoofdpijn
  • Het kind heeft moeite met het lokaliseren en herkennen van geluiden

Mocht je vermoedens hebben dat je kind niet goed hoort, neem dan gerust contact op met Connect logopedie. Onze logopedisten kunnen een eerste gehoorscreening doen met de met Oto Akoestische Emissie (OAE). Door inzet van de OAE is het voor de logopedist mogelijk om binnen enkele seconden een gehoorscreening af te nemen.