Esther van der Veen

Blog: Lezen: motiveren… inspireren

Op het moment dat ik met dit blog begin, vallen de mussen (bijna) dood van het dak. De thermometer van mijn auto staat op 36 graden Celsius. Mijn net gekochte chocoladereep druipt nog net niet uit de verpakking. En vanavond kan ik waarschijnlijk mijn diepgevroren aardappelblokjes net zo makkelijk op mijn gloeiende terrastegels opbakken als in de pan.

Blog

In deze omstandigheden probeer ik in mijn hoofd inspiratie op te doen voor een interessant blog. Begrijp me goed. Ik vind het erg leuk om te schrijven. Ik hou ervan om mijn gedachten op papier te zetten. Op die manier krijg ik ze vaak beter op een rijtje. Als ik het later terug lees, snap ik nog beter wat er in mijn gedachten omging.

Druk druk druk…

Al weken loop ik na te denken over een goed onderwerp, wat anderen kan motiveren en inspireren. Mijn hoofd is vol met allerlei dagelijkse dingen. Regeldingen voor thuis, de kinderen, werk, verjaardagen, boodschappen… alles zo goed mogelijk en ook nog op tijd. Op die manier voorkom ik dat er iemand gaat klagen of mopperen. Want vooral als ik heel druk ben, kan ik niet zo goed tegen kritiek. Ik ben dan toch al zo hard voor iedereen bezig. Dan moeten ze niet ‘het lef hebben’ om ergens over te klagen. Maar als mijn hoofd zo vol is, is er geen ruimte voor inspiratie. Geen ruimte om om mij heen te kijken, te voelen, te ervaren. Geen ruimte om vanuit rust en stilte, iets creatiefs in mijn hoofd te laten ontstaan.

Inspannen of ontspannen?

Is dit niet ook vaak zo bij onze kinderen? Ook hun hoofden zitten vaak vol. De hele dag komt er op school informatie bij ze binnen. Luisteren naar de juf of meester. Luisteren naar papa en mama. Luisteren naar vriendjes en vriendinnetjes. Lezen van boeken op school. Maken van huiswerk thuis. En vaak stoppen ze hun eigen hoofd nog ‘extra’ vol door leuke spelletjes op hun schermpjes te spelen. En ook al denken we vaak dat ze daarmee hun hoofd even leegmaken, het omgekeerde is het geval. Door die ‘leuke’ spelletjes komen alleen nog maar meer prikkels in de hoofden van onze kids. Kunnen onze kinderen nog inspiratie vinden in ‘saaie’ activiteiten zoals het lezen van een boek, of het spelen van een bordspelletje? Kunnen onze kinderen nog tikkertje en verstoppertje doen en een middag zonder schermpje doorbrengen?

Dichtbij je eigen belevingswereld

Gelukkig zie ik in mijn omgeving nog genoeg kinderen die heerlijk genieten van spelen in de speeltuin, het zwembad en genieten met elkaar. Mijn ongerustheid over onze kinderen is met dit mooie weer dan ook niet echt relevant. Belangrijk is dat ze bezig zijn met dingen die hen interesseren, dichtbij hun eigen belevingswereld. Zo kunnen ze elke keer een nieuw stapje zetten in hun eigen ontwikkeling. Ze blijven geïnspireerd door hun eigen spel en gemotiveerd om verder te ontwikkelen.

En ik? Ach, intussen heb ik mijn gedachten weer even van me af kunnen schrijven. Mijn hoofd is weer wat minder vol. Ik kan weer een thing to do van mijn lijstje afstrepen. En, hopelijk inspireert het lezen van mijn blog iemand om een kind te motiveren zich al spelend te ontwikkelen.