Blog: Lachen en leren tijdens een logopediebehandeling
Blog: Lachen en leren tijdens een logopediebehandeling
Blog: Lachen en leren tijdens een logopediebehandeling
Kinderen hebben humor. Daar kunnen we niet omheen. Je hebt geboren grappenmakers die op 4-jarige leeftijd al de klassieke ‘er zit wat op je shirt’ grap maken (extra leuk als de onoplettende logopedist hier intrapt) en kinderen die op jonge leeftijd alle moppen uit het moppenboek kennen. Naast dat lachen leuk is, heeft het tijdens een logopediebehandeling ook andere voordelen. Je leest ze in het blog van logopedist Gea.
Kindergrappen
Kinderhumor, ik waardeer het enorm. Aangezien ik op basisscholen werk en dus omringd wordt door kinderen, lig ik dan ook vaak in een deuk. Vooral de oudere kinderen weten inmiddels dat ik van lachen houd en komen vaak met mopjes, raadsels of grappige verhalen. Andere kinderen hebben onbewust leuke uitspraken;
Meisje 8 jaar:
Meisje: ‘Hoe heet zo’n vogel ook alweer met die lange nek?’
Ik: ‘bedoel je een struisvogel?’
Meisje: ‘nee nee… ohja een giraf!’
Jongen 6 jaar:
(Heel serieus) ‘Nee een walvis kan niet in Hardenberg wonen, het ijs is te hard dan komt hij er niet door… misschien woont die wel in Zachtenberg.’
Lachen is gezond
Wanneer je lacht maken je hersenen endorfine aan. Dit hormoon zorgt voor een geluksgevoel. Als je gelukkig bent, lukt het je vaak om beter te leren. Je voelt je energiek, blij en kunt je beter concentreren. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen. Naast endorfine komt er ook dopamine vrij. Deze stof zorgt er onder andere voor dat je beter leert en onthoudt.
Gezonde therapeut-cliëntrelatie
Humor is een belangrijk onderdeel binnen de logopedische behandeling bij kinderen. Het is eenvoudig toe te passen en het zorgt voor een goede sfeer. Kinderen voelen zich sneller op hun gemak en nemen eerder dingen van jou als therapeut aan. Het is dus niet alleen gezond, maar stimuleert ook een gezonde therapeut-cliëntrelatie.
Dus… vergeet niet, er is altijd een reden om te lachen! 🙂