Blog: Help! Mijn kind drinkt/eet niet goed: tips en advies
Blog: Help! Mijn kind drinkt/eet niet goed: tips en advies
Help! Mijn kind drinkt/eet niet goed: tips en advies
Heeft jouw kind moeite met eten en/of drinken? Prelogopedie richt zich op eet- en drinkproblemen bij kinderen. Hierbij geldt, hoe eerder je aanmeldt, hoe meer wij kunnen doen. Een logopedist vertelt je meer over de technische kant van eten en drinken. Daarnaast geven wij tips en advies voor kinderen die moeite hebben met eten en/of drinken. In dit artikel een aantal voorbeelden waarbij prelogopedie raadzaam is.
Mijn kind heeft moeite met drinken uit de borst/fles
Wanneer een kind na de geboorte start met drinken, zijn er zuig- en slikreflexen aanwezig. Gelukkig maar, anders zou het niet tot drinken komen. In de maanden daarna wordt het kind wakkerder en verdwijnen deze reflexen. Na ongeveer drie maanden zijn de reflexen grotendeels uitgedoofd en drinkt het kindje willekeurig. Wanneer er in de eerste maanden een foute techniek is aangeleerd en de reflexen doven uit, stopt het kind vaak met drinken.
Mijn kind heeft moeite met de vaste hap
Eet- en drinkproblemen komen ook voor bij oudere baby’s. Bijvoorbeeld een kindje van negen maanden dat weinig of geen vaste voeding binnenkrijgt. Ouders proberen het kind te stimuleren om vaste voeding te eten. Het kokhalst of geeft over. Dit veroorzaakt stress bij zowel ouder(s) als kind. Hierdoor kan een negatieve associatie met eten ontstaan. Dit is jammer. Het is immers leuk en belangrijk.
Tips bij zuig gewoontes
- Start met het aanbieden van de fles bij voorkeur voor zes weken wanneer de andere voeding op gang is. Het kind heeft dan nog de juiste reflexen om te leren drinken uit de fles.
- Stop tijdig met de fles, speen of duimen voor een goede ontwikkeling van mond- en tongspieren. Naast reflexen heeft een kind ook zuigbehoefte. Dit is belangrijk om te overleven. In het eerste levensjaar is er naast de reguliere voedingen soms extra zuigbehoefte. Het kind duimt of je kunt een speen aanbieden. Vanaf één jaar is dit niet meer nodig. De zuigbehoefte is verdwenen en uit een normale beker drinken is mogelijk.
Wat doet logopedie?
De prelogopedist geeft informatie over een goede technische slik. Daarnaast geven wij ook tips over houding en omgeving die eet- en drinkproblemen doen voorkomen, verminderen en/of verdwijnen.
Aanmelden?
Tijdens de intake bespreken en besluiten we samen het traject. Wanneer nodig brengen we de prikkelverwerking samen met de SI-therapeut in kaart. Twijfel? Meld je kind zo vroeg mogelijk aan. Bel 038-4202010 of mail info@connectlogopedie.nl.