Voorleesexpress verspreidt taalplezier!
Voorleesexpress verspreidt taalplezier!
Taal vind je overal, gesproken of geschreven taal, de digitale wereld of de ‘echte’ wereld. Zonder taal kunnen we niet communiceren. We gebruiken taal om te zeggen wat je voelt of wilt, om dingen uit de wereld om je heen te begrijpen en er nieuwe dingen over te leren, om mensen te verbinden met elkaar. Taal is zo belangrijk!
Maar in de wereld van nu wordt er veel druk gelegd op kinderen en ouders rondom het leren van taal, doordat ze moeten voldoen aan bepaalde standaarden en normen. Hierdoor kunnen kinderen zich al snel “niet goed genoeg” voelen en verliezen ze het plezier in leren van taal. De Voorleesexpress verspreidt taalplezier!
Wat is de Voorleesexpress?
De voorleesexpress is een netwerk van vrijwilligers die zich al jaren inzet om gezinnen vertrouwen te geven in hun taal en de drempel naar taal en taalontwikkeling te verlagen. Belangrijk is om te laten zien hoe leuk taal eigenlijk is, ongeacht welke taal!
Bij de Voorleesexpress komen vrijwilligers thuis bij gezinnen om samen met ouders voor te lezen en taalspelletjes te doen. Het traject duurt 20 sessies en is gericht op kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Het doel is om samen met ouders de taalomgeving te verrijken, zodat kinderen thuis meer gestimuleerd worden in de taalontwikkeling.
Waarom is de Voorleesexpress zo belangrijk?
Als ouder kun je heel veel taal aan je kind leren. Bijvoorbeeld door middel van praten, lezen en samen spelen. Het maakt niet uit in welke taal of dialect. Maar misschien vind je het als ouder lastig om zelf thuis veel taal aan te bieden. In dat geval kan een vrijwilliger van de Voorleesexpress hierin ondersteunen: je kunt hier meteen kijken of er vrijwilligers van de Voorleesexpress in jouw woonplaats actief zijn!
De aanmelding voor de Voorleesexpress loopt altijd via een professional. In de meeste gevallen is dit de peuterspeelzaal, school of bijvoorbeeld een logopedist. Wanneer je als ouder denkt dat de Voorleesexpress een mooie verrijking kan zijn voor het gezin, vraag hier dan eens naar bij de professional – mogelijk dat zij een aanmelding kunnen doen!
Zelf aan de gang met taalplezier
Als ouder kun je natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag met het creëren van taalplezier. De Voorleesexpress geeft hierin een aantal hele leuke en praktische tips.
- Vraag bij de bibliotheek in jouw buurt na welk aanbod er is voor jullie. Er zijn vaak leuke boeken, maar ook activiteiten waaraan je mee kunt doen.
- Maak gebruik van het online aanbod van nl.
- Kijk samen leuke leerzame video’s zoals van Zappelin.
- Ga aan de slag met de taaltips.
Wat als Nederlands niet mijn moedertaal is?
Spreek je naast Nederlands ook een andere taal? Geen probleem: maar gebruik dan juist díe taal om met uw kind te praten. Als je jezelf in deze taal het beste kan uitdrukken, dan bied je op deze manier een ‘rijke’ taal aan en leert je kind veel meer woorden en begrippen dan bij een taal die minder goed beheerst wordt.
Ook in je moedertaal bestaat er veel materiaal om mee aan de slag te gaan, zoals de website prentenboeken in alle talen. Hier kun je ruim 10 prentenboeken vinden die voorgelezen worden in meer dan 60 talen en dialecten! Voordat je naar het audioprentenboek gaat luisteren, kun je het prentenboek in de bibliotheek lenen of in de boekhandel kopen. Ook websites zoals WorldStories, Storyweaver en meertalige voorleesfilmpjes zijn een mooie bron van meertalige verhalen.
Verbinden is een kunst! Wil je meer weten over meertaligheid? Neem dan contact met ons op!