Connect Logopedie

Mindset

Wat is een mindset?

Wie kent deze uitspraak niet? 'Ik wil het niet, want ik kan het niet!', dit heet een mindset. Ik denk dat we deze uitspraak bij onszelf herkennen als we iets nieuws of moeilijks moeten doen, maar ik zie het ook heel vaak in mijn werk terug. Ik moest hierbij meteen aan kinderen denken die moeite hebben met lezen en daardoor eigenlijk het lezen zoveel mogelijk vermijden. Hoe kun je er nou voor zorgen om deze kinderen wel aan het lezen te krijgen? Deze uitspraak past trouwens niet alleen bij lezen, het gaat ook om het aangaan van andere uitdagingen. Zowel bij kinderen als bij onszelf.

Soorten mindsets

Hoe kun je je mindset, je manier van denken, veranderen? In de literatuur die ik voor mijn opleiding moest lezen heb ik hier best veel over gelezen.
Er zijn twee soorten mindsets; fixed minset en dynamic mindset. Bij een fixed mindset is het zo dat je iets niet doet omdat je denkt dat je het niet kunt. Elke fout die je maakt wordt als falen van jezelf gezien. Bij een dynamic mindset ga je juist uitdagingen aan. Niet om te laten zien hoe goed je wel niet bent, maar om te leren van de moeilijkere uitdagingen. Is het herkenbaar? Al een naam van iemand in je hoofd terwijl je dit leest?

Veranderen van je mindsets

Dus eigenlijk komt het er op neer dat je je fixed mindset naar een dynamic mindset moet veranderen, maar hoe doe doe je dat? De kracht zit 'm in het woordje 'nog'. 'Je kunt het 'nog' niet'. Iets kan moeilijk zijn, maar door de uitdaging aan te gaan en te oefenen, oefenen en nog meer oefenen wordt je er vanzelf beter in! Ik las ergens dat de formule voor succes is: inspanning + hulp van anderen + goede strategie. Hoe passend is dit bij de logopedie/dyslexiebegeleiding? Al dat oefenen wat toch er toe leidt dat je het op den duur kan, met behulp van ouders die fanatiek oefenen en met behulp van een goede strategie die samen met de kinderen en ouders is uitgedokterd. Leren zwemmen leer je immers ook niet in een uurtje ;-).

Mocht je nog meer over willen weten over mindsets, dan is dit YouTube filmpje echt een aanrader. Hierin legt Dr. Carol Dweck uit wat de kracht van het woordje 'nog' (yet in het engels) is.