
Logopedie op school
In 2008 hebben we samen met Basisschool de Wendakker in Zwolle een nieuwe vorm van logopedische zorg ontwikkeld: Logopedie Op School. Vanaf dat moment haalden wij het kind niet langer naar de zorg, maar brachten we onze zorg naar het kind. In vertrouwde omgeving behandelen. Bij de kinderopvang, op de basisschool of thuis.
Logopedie Op School is een antwoord op de vraag die de overheid neerlegt met betrekking tot passend onderwijs, verbetering van samenwerking tussen basisscholen en logopedisten en de kwaliteit van zorg ten gunste van kinderen. We doen dit inmiddels samen met ruim zestig (brede) scholen, Kind Centra en kinderopvangorganisaties aan de hand van zelfontwikkelde samenwerkingsprotocollen. Deze protocollen zijn volledig op elkaar afgestemd zodat de voorschoolse periode probleemloos over kan gaan in de schoolse periode. Altijd met dezelfde, vertrouwde zorg.
Voor kwaliteitsverbetering ontwikkelden wij in 2009 Pré School Logopedie. Deze werkwijze laat zien hoe de samenwerking tussen ouders, pedagogisch medewerkers van de kinderopvang, vrijgevestigde logopedisten, gemeentelijke logopedisten, het consultatiebureau en Integrale Vroeghulp zijn vormgegeven. Belangrijke pijlers zijn:
- preventie;
- vroegtijdige signalering;
- laagdrempelige verwijsgang;
- kennisoverdracht en ondersteuning pedagogisch medewerkers;
- zorg in de sociale (vertrouwde) leefomgeving van het kind, dus waar mogelijk op de locatie van de kinderopvang en/of school;
- multidisciplinaire samenwerking tussen consultatiebureau, kinderopvang, (brede)scholen en Integrale Vroeghulp;
- kortere behandeltrajecten;
We bieden onze zorg aan schoolgaande kinderen van alle leeftijden: 0 tot 12 jaar. Op deze manier kunnen we kinderen van het begin van hun schoolgaande leeftijd ondersteunen waar nodig, en kunnen scholen door de jaren heen op onze zorg rekenen. Deze brede inzet zorgt ervoor dat we niet alleen zorg op maat kunnen leveren, maar dat ook aspecten als preventie, vroegtijdige signalering en voorlichting aan bod kunnen komen. Het zorgt voor een totaalplaatje dat kennisoverdracht en multidisciplinaire samenwerking makkelijker maakt, behandeltrajecten verkort en áltijd voor een fijne en vertrouwde behandeling zorgt.