Logopedie – dat is iets met voeten toch?

header-curve-white

Logopedie – dat is iets met voeten toch?

Wat is logopedie? Wat houdt het in voor de spraak, en wat voegt het toe voor het kind of de volwassene in behandeling? Onze logopedist Elise Keijzer, gespecialiseerd in spraak, deelt haar ervaringen.

“Wat is logopedie? Die vraag wordt me vaker gesteld dan me lief is, wanneer ik vertel dat ik werkzaam ben als logopedist. Dit beeld veeg ik ook héél snel uit het brein van mijn gesprekspartner. “Nee joh, ik zorg ervoor dat de mensen kunnen communiceren, met hun mond dan hé”.

Een kijk op spraakontwikkeling bij kinderen

Spraak, hoe fascinerend. En dan vooral de fonetiek, in mijn geval. Het begint al vroeg, de communicatie van een mens. Als baby maak je geluiden, deze worden specifieker naar klanken, brabbels en vervolgens de eerste woordjes. Tot 6-jarige leeftijd leert een kind steeds meer ‘fine tuning’ in de spraak en vervolgens kunnen ze zonder problemen volzinnen uitspreken. Ze kunnen nu hele verhalen vertellen. Dit is het punt waarop je als ouder (want, ja, dat ben ik ook) op zoek gaat naar de uitknop!

Maar wat nu als deze ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt?

Van klank tot volzin: wat er achter spraakontwikkeling schuilgaat

Dan kan ik als logopedist, gespecialiseerd in spraak, helpen. En oh, wat is dat leuk! De spraak bestaat uit klanken, maar deze worden gevormd door allerlei kleine en grote bewegingen van je kaak, lippen en tong. Fascinerend hè? “Mijn kind is onverstaanbaar, maar uit het articulatieonderzoek bleek dat er geen probleem in de fonologische ontwikkeling is, de ontwikkeling waarin het kind de klanken leert”. En dan kom ik om de hoek kijken.

Het komt voor dat een kind inderdaad alle klanken netjes in woorden kan zeggen (het articulatieonderzoek). Dit wil niet zeggen dat hele volzinnen dan ook goed gaan. Soms hebben de spieren in en rondom het mondgebied net even wat meer hulp nodig om ál die bewegingen soepel te laten verlopen. Want zeg nu zelf, “hottentottentententoonstelling” vergt enige soepele beweging van het spraakorgaan, anders struikel je zo over de klanken!”

Wil je meer weten over de vakspecialisatie spraak, of zit je met vragen of twijfels? Neem dan contact met ons op!

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2